ГЕРБ няма да подкрепи предложението на вицепремиера Валери Симеонов за

...
ГЕРБ няма да подкрепи предложението на вицепремиера Валери Симеонов за
Коментари Харесай

ГЕРБ няма да подкрепи връщането на пушенето в заведения

ГЕРБ няма да поддържа предлагането на вицепремиера Валери Симеонов за анулация на цялостната възбраната на цигарите в заведенията и връщането на пушенето в обособени зони. Това стана ясно от думите на премиера Бойко Борисов след представянето на данни за противозаконната търговия с цигари в понеделник.

Срещу концепцията към този момент се оповестиха от туристическия отрасъл, съгласно който връщаните на цигарите в заведенията ще отблъсне платежоспособни фамилии с деца и поврежда здравето на сервитьорките, които нормално са млади девойки.

" Всеки един от обединението, това са 4 партии - ГЕРБ и още три, всеки водач има своето решение, само че както те нормално споделят: " Това на председателски съвет не е гледано “, изясни министър председателят във връзка оповестеното от Симеонов преди две седмици желание партията му НФСБ да внесе законови ремонти за пушенето в заведения.

" Ние в ГЕРБ, тъй като преди време го въведохме, сме уверени, както и в този момент поддържах всички дейности, свързани с битката против тютюнопушенето, увреждащо човешкото здраве. Това ще ми бъде мнението, в случай че се сложи тематиката. Това е негово мнение (на Валери Симеонов) изразил го е. Не сме говорили, само че това не значи, че не може да има мнение. Демокрация е, плурализъм на отзиви - аз поддържам това нещо “, сподели още той.

Борисов: Няма да мръднем от позицията си против цигарите

" Всички наши акции са срещу тютюнопушенето и считаме, че това е един от главните фактори за нарушеното здраве на българите, от тази позиция няма освен да мръднем, а и ще бъдем най-строги и настъпателни. Убеден съм, че тютюнопушенето е нездравословно за човешкото здраве и това е нашата политика. Затова сме се съгласили на кутиите цигари да има най-гадните картинки и всичко това да можем да отхвърляме колкото може повече хора от тютюнопушенето. Срещите и партньорството са ни, с цел да не се получава двоен отрицателен резултат – хем да нарушаваме човешкото здраве посредством тютюнопушенето, хем да се облагодетелстват контрабандистите за сметката на това, давайки на хората некачествена или доста по-лоша стока, която още повече да им поврежда здравето. С сътрудниците от Министерство на вътрешните работи ще си вземем всички ограничения “, добави той.

Искания за цялостна възбрана на тютюневи реклами

По-рано денем от Коалиция за живот без тютюнев пушек и българския офис на Световната здравна организация (СЗО) приканиха държавното управление да поддържа създадени от тях промени в законите за здравето и за тютюневите произведения, предвиждащи цялостна възбрана на рекламата на тютюневи произведения. Организациите се оповестиха и за повишение цената на цигарите и въвеждане на часове по здравна просвета в учебните заведения. Председателят на обединението за живот без тютюнев пушек Гергана Гешанова поддържа настояването с данни от социологическо проучване от края на 2017 година, съгласно което 75 % от българите (пушачи и непушачи) не желаят да има реклами на тютюневи произведения.

По данни на СЗО всеки ден в България 10 души умират от болести, директно или индиректно свързани с тютюнопушенето, сподели Гешанова. Тя добави, че 47 души всеки ден в България стартират да пушат. Тези нови пушачи са най-вече деца и млади дами, уточни Корнел Раду-Логин, общоприет секретар на Европейската мрежа за предварителна защита на тютюнопушенето. По думите му рекламата на тютюневите компании е ориентирана точно към тях.

Най-ефективните ограничения за ограничение на тютюнопушенето са увеличение на цената на тютюневите произведения, възбраната за пушене на публични места, както и възбраната на реклама и промотиране на тютюневи произведения, изясни Джошуа Ейбрамс от " Кампания за деца свободни от тютюнев пушек ", Съединени американски щати, представен от Българска телеграфна агенция.

Отпадането на възбраната за пушене в заведения не обслужва нито туризма, нито ресторантьорите, нито жителите, акцентира Павел Антонов от обединението. По думите му данните на туристическата промишленост демонстрират, че възбраната за пушене няма отрицателен резултат върху бизнеса. Той счита, че това предложение е несериозно и лобистко. Не може страна ръководител на Съвета на Европейски Съюз да си обслужва посредством хора в ръководството личния бизнес, разяснява той. Ако това бъде признато, ще предприемем всички ограничения, на които сме способни, в случай че би трябвало ще излезем и на улицата, сподели още Антонов. От обединението ще изпратят писма със мнение до Министерството на здравеопазването и ръководителя на Народното събрание по случая.

Цацаров: И алкохолът е нездравословен, да не бъдем лицемери

Темата с цигарите в заведенията бе коментирана от основния прокурор Сотир Цацаров, съгласно който е известна истината, че пушенето е рисково за здравето на всички.

" Може би обмислям от позицията на някогашен доста натоварен пушач. По отношение на апелите, свързани с рекламата, все ми се коства, че би трябвало да бъдем задоволително откровени. От една страна тази реклама би трябвало да демонстрира напълно ясно заплахата от тютюнопушенето. От друга – в случай че сходно нещо се прави, то би трябвало да се прави без грам двуличие. В мен се поражда въпросът – в случай че заключим цигарите и не ги демонстрираме и ги продаваме в каси по супермаркетите, за какво щандовете с алкохол ще бъдат открити и забележими “, съобщи Цацаров.

Според него, в случай че се прави нещо, то би трябвало да се прави с равна мяра за всички, а не по метод, по който един бранш да бъде уязвен, а различен да остане в границите на необятната реклама.

" Колкото са нездравословни цигарите, толкоз е нездравословен и алкохолът. Призовавам към равна мяра и повече натурализъм, а не двуличие “, сподели обвинител номер едно.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР