ГЕРБ не са в кондиция – и четиримата им активисти

...
ГЕРБ не са в кондиция – и четиримата им активисти
Коментари Харесай

Ще избере ли след 16 години Карнобат нов кмет-обединител

ГЕРБ не са в кондиция – и четиримата им деятели отхвърлят номинация, а Политическа партия, Демократична България, Възраждане и Има Такъв Народ ще вземат участие официално със свои претенденти

Най-популярният и харесван политик от новото потомство в Карнобат – юристът Тодор Байчев, си остава и най-сериозният кандидат за кметския пост тази есен. Това сочи задълбочена информация, обвързвана с работата на локалните структури на партиите в тази община. 50-годишният Байчев е фамилен с две деца. Той остана неоцапан от дългия му престой в Народното събрание – от депутат до експертното равнище на парламентарен консултант в Министерството на земеделието и храните. Единствен той може да сплоти необятен кръг от политически обединения, НПО-та и жители с въздействие, с цел да измести Георги Димитров след 4 мандата на кметския стол – от 2007 година до момента.

Защо Тодор Байчев е единственият обединител и каква е ситуацията в Карнобат?

Анализът на предизборните акции за локална власт до тук сочат, че ГЕРБ този път въобще няма да си правят  труда да нападат с нужната съвестност кметското кресло. Човекът, който стоеше устойчиво на политическата сцена – екс зам.областният шеф Владимир Крумов даже е напуснал Карнобат и живее в Бургас.

През 2019 година Крумов съумя да събере 2200 гласа, които на втория тур сред Георги Димитров и Тодор Байчев се разпределиха съвсем по равно сред двамата. Така Байчев не съумя да се увенчае с триумф поради безусловно 300 гласа. Димитров завоюва с 4900, а Байчев получи 4600.

С днешна дата картината е доста друга. ГЕРБ към този момент не е в същата кондиция и даже не е в положение да излъчи фиктивен претендент за кмет, който да им „ измие ” очите най-малко на първи тур.

На партийно съвещание предходната седмица актуалната лидерка на ГЕРБ Антоанета Стоянова е декларирала, че не може да се нагърби с тази задача. По същия метод е реагирала и другата им активистка –  Антоанета Пенева. И двете са общински съветнички. Стоянова е възпитател и шеф на Регионалния центъра за поддръжка на процеса на приобщаващото обучение (РЦПППО-Бургас). Пенева е шеф на Бюрото по труда в Карнобат. Същата реакция по време на съвещанието са имали и другите им двама общински съветници – частният бизнесмен в региона на защитата Чавдар Вълев и учителят Христо Георгиев.

В последна сметка един от тях ще бъде претрупан със задачата да организира акция, само че името му ще бъде излъчено след решение на Изпълнителната комисия на Националния съвет на ГЕРБ. Всъщност ГЕРБ с тези хора е наясно, че избори за кмет не може да организира и още преди първия тур е допустимо да се призоват последователите им да гласоподават за листата на партията, само че за различен кандидат-кмет, който е провел с тях положителен диалог и е поел нужните задължения.

Политическа партия „ Възраждане ” ще издигне на първи тур претендент за кмет – зам.-директора на СУ „ Христо Ботев ” в Сунгурларе Галя Неделчева, която е и лидерка на общинската конструкция на партията в Карнобат. По същия метод ще постъпят и Има Такъв Народ, които също като „ Възраждане ” имат настояща конструкция. Там те ще повдигнат своя водач Живко Канев, който е районен управител на фирмени обекти и търговски медиатор продажби на едро на пропан-бутан.

И двете партии обаче ще подходят официално, защото са наясно, че нямат огромни шансове и ще заложат най-много на своите листи за общински съветници.

По сходен метод стоят ПППП и Демократична България. И двете обединения имат структури, отпред на които стоят солидни фигури и в случай че не стигнат до консенсус за общ претендент, каквато настройка има на национално равнище, скрепено със съглашение, те ще си излъчат разнообразни претенденти. В Демократична България обаче има спомагателен разлом и структурата е разграничена на две.

При това състояние към 3500 гласа общо от всички изброени до тук партии стоят разполагаем и в идващите дни от решаващо значение ще е кой от двамата основни кандидати – Георги Димитров и Тодор Байчев, ще организира по-успешни договаряния за тях.

И Тодор Байчев, и Георги Димитров произлизат от твърдите редици на Българска социалистическа партия. Димитров се явява като самостоятелен още отпреди 3 мандата, когато се обиди на своята партия. Байчев пък  продължава да е правилен към централното управление, отпред с Корнелия Нинова. За карнобатлии обаче не е значимо към коя партия принадлежи претендентът за кмет, а по-скоро личностните му качества.

Понастоящем Тодор Байчев се е завърнал към адвокатската си процедура и работи в юридическата адвокатска фирма „ Димитър Стоянов и съдружници ” в Бургас. Колегата му Димитър Стоянов преди години беше общински водач на БСП-Бургас и депутат от Българска социалистическа партия в 44-ото Народно събрание.

 
Източник: flagman.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР