ГЕРБ настоява стенограмата от срещата между президента Румен Радев и

...
ГЕРБ настоява стенограмата от срещата между президента Румен Радев и
Коментари Харесай

ГЕРБ призова президентът да обяви каква позиция е заел пред руския патриарх

ГЕРБ упорства стенограмата от срещата сред президента Румен Радев и съветския патриарх Кирил да бъде разкрита, разгласи на брифинг в Народното събрание в четвъртък депутатът Тома Биков.

По думите му това е неотложно, с цел да бъде осведомено обществото каква е българската национална позиция, изразена по време на диалога.

" За да бъдат разсеяни всевъзможни подозрения за това дали националната ни позиция е била една при премиера, една при президента ", сподели Биков

По думите му България почита съветската войска и е признателна, че тя е водила война за свободата ни, " само че в нея са взели участие и български опълченци, по този начин както са взели участие и други националности ".

" Надяваме се президентът да е защитил националната позиция и България да е имала национална позиция от всички институции по време на честването на 140 години от Освобождението на България ", означи депутатът от ГЕРБ с уточнението, че " това е тематика, обвързвана освен с предишното, а и с сегашното и бъдещето ".

Както е известно, при отпътуването си за русия патриарх Кирил съобщи, че е наскърбен, тъй като съветската роля при успеха над Османската империя през 1878 година се размивала. По време на визитата му на Шипка пък, полицията забрани носенето на флагове, разнообразни от тези на България и Русия.

По мотив претенциите на патриарх Кирил вицепремиерът и водач на НФСБ Валери Симеонов го атакува остро, наричайки го " цигарен митрополит " и " второразрядно ченге " от Комитет за Държавна сигурност (на СССР). Изказването му провокира напрежение в обединението " Обединени патриоти ", като Вътрешна македонска революционна организация и " Атака " одобриха декларация на парламентарната група, с която настояха вицепремиерът да се извини на Русия.

" В средата на 19-и век няма български народ, няма българска нация, никой не знае, че има българи въобще – ние сме заличени. И това, че се възраждаме като народ, като нация се дължи на Русия, на съветския император, който споделя отиваме да освобождаваме християнските поробени нации ", показва за следващ път единодушие с Москва Волен Сидеров, настоявайки в четвъртък пред Българска национална телевизия Симеонов да се извини за квалификациите си за патриарх Кирил.

Той обаче отхвърли да разяснява острия звук на главата на съветската православна черква в София, тъй като " не съм толкоз дорасъл ". " И всеки който счита, че е толкоз огромен или е комплексиран вид, или е доста зле, не мога да давам оценка нито на българския, нито на съветския патриарх ", добави Сидеров.

По думите му, в случай че не е била съветската страна, " нямаше нито румънци, нито финландци да вземат участие в тези войски ".

" Стига сме разпилявали благодарността си – някак си принизяваме я, разпиляваме я по посока на всевъзможни народности, които са взели участие. Да, благодарим им, естествено, че ще благодарим, че са взели участие, само че в случай че не беше манифестът, заповедта, решението на съветския император, нямаше да дойдат румънци, финландци и други, които да се включат в съветската постоянна армия ", продължи да се придържа към позицията на Кремъл водачът на " Атака ".

По отношение на стабилността на ръководещата коалиция с ГЕРБ, Сидеров разяснява, че тя се определяла от правила, а не от " пожеланието да бъдем някакви ". Подчерта и, че е направил доста взаимни отстъпки и на доста други нападки не е реагирал, само че " когато нападаш вярата, няма оттегляне ".
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР