ГЕРБ настоя за прозрачно разследване на инцидента на АМСтрума, а

...
ГЕРБ настоя за прозрачно разследване на инцидента на АМСтрума, а
Коментари Харесай

ГЕРБ: Участъкът на АМ Струма, на който се разигра трагедията, е строен по времето на Костадин Паскалев

ГЕРБ настоя за транспарантно следствие на случая на Автомагистрала " Струма ", а президентът да изиска министерски оставки. Това оповестиха на конференция от името на партията Десислава Атанасова и Александър Иванов.

От групировката считат, че би трябвало да бъде разгласен ден на печал в България и Република Северна Македония.

" В този ужасяващ ден на голяма покруса считаме, че всички опити за политически клевети и внушения, че повода за случая е в пътното трасе или пътната настилка, изразени от кмета на Перник и от служебни министри са надълбоко неверни. Апелирам към всички политици, че изборите завършиха. Внушенията няма да върнат погубените човешки животи. Сега би трябвало да се подсигурява почтено и обективно следствие. Трябва да се носи отговорност. Сега е време за примирение. "

Това съобщи председателката на парламентарната група на ГЕРБ в 45-ото и 46-ото Народно събрание Десислава Атанасова на ексклузивен брифинг в централата на партията във връзка трагичния случай с изгорелия рейс с 45 жертви на Автомагистрала " Струма ". Тя изрече съболезнования към околните на починалите и пожела бързо излекуване на оживелите.

" Участъкът е планиран и строен в интервала 2002-2004 година по времето на районният министър Костадин Паскалев и районният министър от Българска социалистическа партия Милен Гагаузов, ", изясни Александър Иванов.

" Участъкът е строен по условията на тогавашното законодателство ", разяснява още Иванов от ГЕРБ. По думите му секторът е строен по руски вид и норма.

" Сега автомагистралата не би се построила по подобен метод ", безапелационен е той и добави, че по този начин е строено, че се налагало на държавното управление на ГЕРБ неведнъж да укрепват не едно или две срутища. В съществуващата нормативна уредба не се позволяват сходни наклони, които да са повече от 6 градуса и виражи. Извършва се обезопасяване на ската в срещуположното платно в този сектор след поредност сривания от 2020 година ", обясни Иванов.

Той посочи, че вместо да се занимава с подготовката на пътищата за зимата, служебното държавно управление се занимаваше с печелене на избори, посочи Иванов.

" Мантинелите по " Тракия " са в извънредно положение. Така е и по " Струма " и по " Хемус ". Нито метър ремонт не направиха ", недоволства Иванов.

Той разкри, че предходното държавно управление е издало инструкции за подсилване на сектора и маркировката.

Десислава Атанасова напомни, че преди 7 месеца всички поправки и градежи са спрени и разясни, че при предходната сходна покруса оставката са си подали трима министри. " Очакваме господин Радев да изиска отговорност на своите министри и да им изиска оставките ", разяснява тя

Отделно от това 5 месеца паркингите за отмора на Автомагистрала " Струма " са затворени ", сподели още Иванов.

Той изясни, че предходното управление на АПИ дружно с последното постоянно държавно управление е дало задание през 2021 година да се подмени маркировката в региона на трагичния случай с рейса. Затова той се обърна към министър Даниела Комитова: " Последните месеци г-жо Комитова заданието за маркировката не е изпълнено от вашето министерство, от вашата АПИ и от вашите Автомагистрали АД. Може да си го припомните това идващия път, когато давате изказване "

От сутринта чувам за доста аналогии с различен драматичен случай. Очакваме сходна отговорност от актуалното служебно държавно управление. Радев би трябвало да изиска от служебните министри оставките им, сподели Десислава Атанасова.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР