ГЕРБ направи анализ на състоянието на Българската банка за развитие

...
ГЕРБ направи анализ на състоянието на Българската банка за развитие
Коментари Харесай

ГЕРБ: Управители на ББР, назначени от Кирил Петков, ощетили банката с 1 млн. лева за консултантски услуги /видео/

ГЕРБ направи разбор на положението на Българската банка за развиване /ББР/ след намесата на служебния министър Кирил Петков преди година и половина в ръководството й.

„ Ще стартираме с дребна ретроспекция. Без да има законово право, Кирил Петков се показва за министър на стопанската система и подава документи в Българска народна банка, с които желае утвърждение на нови членове на надзорния съвет на Българска народна банка “, заявиха  на конференция от ГЕРБ. В нарушаване на нормите таксата е платена от персоналната му сметка. На 27 май Българска народна банка с преднамерено известие удостоверява за импортирани документи от лица, които нямат представителна власт, а заявките са в прорез на закона и те са оттеглени.

„ Няколко дни по-късно той развива тезата си, че огромна част от 1.4 милиарда от парите на данъкоплатците са дадени на 8 компании, 4 от които на едно лице. Тезата се развива по-късно на нарочни брифинги и медийни участия. Публикуваните доклади на Българска народна банка обаче демонстрират, че парите са налични в ББР под формата на ликвиден запас “, съобщи Деница Сачева.

Тя посочи, че към 1,3 милиарда лева е бил капиталът на банката и е бил разполагаем. Дейността е развивана с привлечени средства, активите са съвсем 4 милиарда, а заемите са със солидни обезпечения – това е било положението на банката. Сачева отхвърли обвиняванията на Петков, който през май м.г. твърдеше, че ББР не подкрепя междинни и дребни предприятия, а клиентите й в действителност са били 18 500, главно дребни и междинни. Още към 2000 са подкрепени по програмата за КОВИД съгласно ГЕРБ.

През целия месец юни Петков правеше опити да смени управлението на ББР, произнасяше се като притежател на акциите на банката, като за следващ път нарушаваше законодателството, настояват от ГЕРБ.

На 7 юли е вписано ново управление на банката. Новите шефове подписват контракт за правно обслужване 6 дни по-рано, което е нарушаване на Закона за правния указател, показаха от ГЕРБ. Договорът е с адвокатска адвокатска фирма, само че с категорично наименуване на Лена Бориславова, а заплатата й е 13 хил лева на месец, или164 298 лева годишно, без Данък добавена стойност.

„ Преди повече от година се говореше за желанието на УС на ББР, назначен от Кирил Петков като длъжностен министър на стопанската система, да се емитира облигация за 1 милиарда лева Не се появи информация какво се е случило с това, отправихме въпрос към служебния на нововъведенията и растежа, който тогава е прнципал “, включи се и Теменужка Петкова.

От отговора, както и от обществената информация на уеб страницата на иснтитуцията излиза наяве, че е имало решение на УС за облигация от 1 милиарда лева „ Това е решено на 19 октомври и на 18 ноември е доказано от Надзорния съвет, само че няма решение на принципала. Тази процедура е прекъсната единствено с решение на Управителния съвет. Защо, с какви претекстове “, попита Петкова. По думите й от обществената информация и уеб страницата на банката, както и от финансовите доклади излиза наяве, че управлението е възнамерявало да емитира тази облигация през второто тримесечие на 2022-а или третото, или въобще да не го прави. „ Обсъждано е тази емисия да не се осъществя. На процедура банката се отхвърля от издаването на облигацията. Дали управлението на банката е правило разноски за тази облигация, от която се е отказало “, попита още тя.

Шефката на ПГ на ГЕРБ Десислава Атанасова уточни, че е заплатен един милион за консултантски услуги. Това е голяма вреда, нанесена на ББР – за мнения по излъчвания на облигация, която не е издадена. 560 хиляди лева са платени за консултантски и адвокатски услуги. „ Ако се харчи държавен запас от УС, чието регистриране е противоречиво, от министър, който е разгласен за противоконституционно назначен, и този УС взима решения, за които нито Надзорнияг съвет, нито принципалът знае, кой ще носи отговорност за изхарчения милион, без да е осъществено желанието на банката “, попита тя.

ГЕРБ ще пита министър Александър Пулев дали е уведомяван за решенията на Управителния съвет, ще търси ли отговорност от него и Надзорния съвет, и ще сезира ли АДФИ.

 
Източник: breaking.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР