ГЕРБ моли руски посредници за осигуряване на подкрепа от БСП

...
ГЕРБ моли руски посредници за осигуряване на подкрепа от БСП
Коментари Харесай

Как Русия уговаря БСП да подкрепи ГЕРБ за Турски поток

ГЕРБ моли съветски медиатори за обезпечаване на поддръжка от Българска социалистическа партия за необятно болшинство за вкарване на плана " Турски поток " в енергийната тактика на България.

Руската страна задейства " редица контакти " и се договаря " кардинално " с управлението на Българска социалистическа партия, тъй че парламентарната група да поддържа ГЕРБ за тази смяна в Народното събрание.

Българска социалистическа партия " сменя координатора по гласуването с по-лоялна фигура " и без опозиция се причислява към предлагането на ГЕРБ в пленарната зала.

Всичко това е разказано в един от от мейлите на съветския народен представител Александър Бабаков и неговия помощник Евгений Зубнин, които бяха публикувани от организацията BG Elves.

Политическите сили се загатват без имена, само че тъй че доста ясно да се разбере за кого става дума, когато се приказва за " ръководещата партия " и " социалистическата партия " в българския парламент през 2018 година

Резултатът е реалност: на 30 ноември 2018 година Народното събрание фактически извършва тази сделка. Със 162 гласа " за ", нито един " срещу " и единствено 10 " въздържали се " гласоподава обновената енергийна тактика на страната.

По това време Народното събрание се състои от 5 групи - ГЕРБ и " Обединени патриоти " в ръководството, и Българска социалистическа партия, Движение за права и свободи и " Воля " на Веселин Марешки в " плаваща " съпротива.

За " Турски поток " обаче съпротива няма. Само депутатите от крилото на Валери Симеонов в " Патриотите " (и един инцидентен глас в ГЕРБ) се въздържат при финалното гласоподаване.

48 от депутатите на Българска социалистическа партия гласоподават дружно с ГЕРБ и Движение за права и свободи.

Лично Корнелия Нинова не е измежду тях - в този ден тя отсъства и не взема присъединяване в нито едно гласоподаване. Георги Свиленски е на работа в този ден, само че не гласоподава нито " за ", нито " срещу ", нито " въздържал се ".

Става дума за основна смяна в по-ранната позиция на парламентарната група на Българска социалистическа партия.

Когато предлагането се разисква в Комисията по енергетика, социалистите гласоподават " въздържали се ", а не " за ".

При това, показват много по-съществени рецензии против предлагането на кабинета " Борисов 3 " за смяна на енергийната тактика и цялата му енергийна политика.

На 30 ноември 2018 година завоят е видян със удовлетворение и от Рамадан Аталай (ДПС), който поддържа вписването на " Турски поток " в тактиката: " Поздравявам Българска социалистическа партия за позицията сутринта, тъй като в Комисията малко се бяха пообъркали дали да пазят интереса на Българска социалистическа партия, или на България ".

Последователността от събитията е единствено един от сигналите за директната съветска интервенция в суверенни вътрешнополитически решенияна България в бранш " Енергетика ".

Файлът, в който всички тези стъпки са разказани, е основан на 3 декември 2018 година с създател Александър Воробьов - той е един от сътрудниците на зам.-председателя на Руската Дума Бабаков, който се счита за главен " проектант " на реализирането на " Турски поток " през България. Според информация на съветски медии, Воробьов е шеф на кабинета на Бабаков.

Важно е да се знае, че датата на документа от разрушената поща е след гласуването (3 декември, понеделник, след вота на 30 ноември, петък). Засега няма без значение удостоверение дали обратът и постигнатият консенсус в българския парламент в действителност са плод на съветска интервенция или не. Има единствено индиректно удостоверение на база на обществената информация и парламентарните стенограми от ноември 2018 година

Документът на Воробьов е от 2 страници е озаглавен " За спомагателните ограничения, които съпътстват реализацията на плана 4701 " (кодът на " Турски поток " ).

Първата точка е " координиране на тръжните документи " с " Булгартрансгаз ", което съветската компания за произвеждане на тръби ТМК упорства да е " безусловно изискване за начало на работите ".

Втората точка осветява скица за подмолни сделки в българското Народно заседание.


В нея Александър Воробьов е написал следното:
За обезпечаването на консенсусна поддръжка за план 4701 ( " Турски поток " ) българската страна го включи в програмата на новата енергийна тактика на България, тъй че прекарвайки тази тактика през Народното събрание и получавайки гласовете и на ръководещите, и на опозицията (т.е. народен консенсус), да има предпазена позиция при възможни разногласия с Европейската комисия по дадения план.Българската ръководеща партия се обърна към нас за поддръжка по този въпрос.Бяха извършени редица контакти, вследствие на които беше реализирана кардинална договореност с управлението на Социалистическата партия, последвалата подмяна на тогавашния координатор по гласуването в Партията с по-лоялна фигура, и в последна сметка, единомислещо гласоподаване на опозицията " За " новата енергийна тактика на България, препоръчана от ръководещата партия.
Александър Николаевич Воробьов e бил член на управлението на съветския " Институт за интернационалната интеграция " - Неправителствени организации, което твърди, че спомага на съветски търговски планове в Европа, а измежду клиентите му са " Газпром ", " Сбербанк ", ВТБ, държавните железници, съветската банка за развиване ВЕБ.

През 2022 година той беше упрекнат от прокуратурата в Ню Йорк за това, че дружно с Бабаков и различен техен сътрудник са работили като сътрудници на въздействие в Съединени американски щати в интерес на Русия в нарушаване на закона и са пробвали да нарушат санкционния режим.

Защо Бойко Борисов желае да вкара " Турски поток " в енергийната тактика на България?

Целта се вижда и в документа на руснаците - Народното събрание ще бъде употребявано като оправдание пред Брюксел. А в случай че някой ден газопроводът се провали или нанесе стратегически вреди на България, ГЕРБ няма да носи независима отговорност, тъй като ще може да се оправдае с опозицията.

Правителството тогава се поддържаше от 122 гласа на ГЕРБ и " Патриотите ", само че разчиташе на плаващи болшинства с Движение за права и свободи и " Воля " по разнообразни тематики. Гласовете на опозицията не са витално нужни за " математиката " на този ход, а за стратегическа му цел - да се показва, че представителството на " цяла България " стои зад газопровода.

И Българска социалистическа партия, и Движение за права и свободи виждат тази транспарантна логичност, макар че енергийните лобита в двете партии в действителност нямат нищо срещу съветския план.

Това, което тормози някои от алените депутати - по-специално Жельо Бойчев - е за какво Министерството на енергетиката на Теменужка Петкова желае Народното събрание да се съгласи с отвод от 10-годишни доходи от директни такси от " Газпром " за Трансбалканския газопровод в името на хипотетичната нова тръба.

Пред Комисията по енергетика Бойчев обръща внимание, че съществуващият контракт за пренос задължава Русия да заплаща на България, без значение дали има транспорт на гориво (т.е. даже в обстановка, в която спорът с Украйна докара до непланирано прекъсване на естествения газ).

Екипът на Петкова обаче предлага вид за градеж на " Турски поток " и " преструктуриране на настоящия контракт ", тъй че хем " Газпром износ " към този момент няма да внася газ през българо-румънската граница, хем ще се построи различен маршрут за съветски експорт през България.

Депутатът от Вътрешна македонска революционна организация Искрен Веселинов я пита за какво " ние на процедура се отхвърляме от един милиард облага при сегашните условия ".

" Какво прави за нас съветската страна? Това е нещото, което ми се ще да чуя ", споделя той, а Петкова оставя този въпрос за вероятно закрито съвещание на комисията.

Отново депутатът от Българска социалистическа партия Жельо Бойчев подлага на критика министъра на енергетиката на ГЕРБ, че нито една от сякаш започнатите междусистемни връзки на България със прилежащите страни не е приключена - а внезапно се пришпорва нов голям инфраструктурен план.

Рамадан Аталай (ДПС), който другояче е категоричен последовател на газопровода, също пита " какъв брой ще бъде загубата от прекъсването на транзитирането на газа " и " имате ли желание с съветската страна да сядате да търсите опция за обезщетение или нямате такава опция въобще? ".

Таско Ерменков от Българска социалистическа партия, на собствен ред, надали не се подиграва с Министерството на енергетиката, като пита " имаме ли нещо по-официално с изключение на публикацията на вестник " Комерсант ", че се постанова незабавна смяна на енергийната тактика на България.

Въпросната публикация в " Комерсант " от 22 ноември 2018 оповестява, че очевидно " Газпром " е избрал маршрута за " Турски поток " през България, тъй като " Булгартрансгаз " към този момент е задействал поръчки за бъдещия пренос на съветски газ.

И българските депутати, и гласоподавателите им схващат за фактическото активиране на този план от съветската преса.

" Госпожо Министър, най-хубавото решение, както Вие се изразихте през днешния ден, и което ни оферирате, е в действителност минимум неприятното от вероятните, които имаме през днешния ден на линия, и най-лошотоот тези вероятни, които пропиляхме. Поради тази причина ние ще се въздържим ", споделя Таско Ерменков на 28 ноември на съвещанието на Енергийната комисия.

Това е позицията на Българска социалистическа партия в сряда.

В петък на същата седмица Българска социалистическа партия към този момент прегръща с две ръце самодейността на Теменужка Петкова и Бойко Борисов.
Източник: boulevardbulgaria.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР