ГЕРБ изпрати отворено писмо до Централната избирателна комисия, в което

...
ГЕРБ изпрати отворено писмо до Централната избирателна комисия, в което
Коментари Харесай

ГЕРБ се скара на ЦИК, комисията заплашвала законността на вота |

ГЕРБ изпрати отворено писмо до Централната изборна комисия, в което " оспорва и апелира бездействието " на членовете на ЦИК при започване на изборния ден. 

От ГЕРБ считат, че ЦИК е закъсняла с провеждането на първото си съвещание в 9 часа - два часа след старта на гласуването.

По този метод за цели два часа изборният развой в най-важния миг – началото на гласуването, е оставен неуправляем и безотговорен от страна на висшия професионален изборен орган. Включително и на процедура, ЦИК се е отказала от пълномощията си за два часа и е отсрочила решаването на проблемите, зараждащи при откриването на гласуването с машини. Комисията отсрочва и разпореждането си да се допусне подмяна с различната форма на гласоподаване - с бюлетини, заради зародили непредвидени спънки в секциите. Това безучастие съществено е препятствало началото на гласуването и е довело до голословно закъснение използването и осъществяването на закона в голям брой секции в страната, пишат от ГЕРБ. 

Считаме нарушаването за изключително значително, което въздейства за вярното и законосъобразно реализиране на изборите през днешния ден. ЦИК не може да забавя или отсрочва упражняването на пълномощията си в ущърб на изборните права на жителите.

Още повече, че чак в 11.00 ч. на 11.07.2021 година ЦИК взе решение, с което дава пълномощия на РИК да позволи прекосяване към гласоподаване с бюлетини в секциите, в които има установени механически проблеми с машините. Това е невиждано нарушение на Конституционни изборни права, се споделя още в отвореното писмо на ГЕРБ. 
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР