ГЕРБ има подкрепата на 21,1 на сто, БСП остава на

...
ГЕРБ има подкрепата на 21,1 на сто, БСП остава на
Коментари Харесай

Тренд: 53% твърдят, че са оптимисти за развитието на България

ГЕРБ има поддръжката на 21,1 на 100, Българска социалистическа партия остава на втора позиция с 18,4%, демонстрира проучване, поръчано от " 24 часа "

40 % от всички българи са на мнение, че България се оправя с председателството на Съвета на Европейски Съюз.

Запазват се

по-скоро

позитивните

упования към

икономическото

състояние

на страната и виталния стандарт. Регистрираме следващ месец без основна смяна в електоралните настройки на българите и отношението към главните партийни водачи. Това са част от изводите от първата част на изследването на проучвателен център “Тренд ” по поръчка на вестник “24 часа ” за настройките на българите по отношение на главните партии, персони, българското председателство на Съвета на Европейски Съюз и икономическото състояние.

Изследването е представително за пълнолетното население на страната и е извършено измежду 1004 пълнолетни български жители по метода “лице в лице ”. Теренът на изследването е сбъднат сред 1 и 7 март 2018 година

След тримесечен тренд на спад в оптимистичните упования на българите в изследването ни от март равнищата на оптимизъм се възстановяват на стойностите, които регистрирахме и през ноември 2017 година – 53 на 100 настояват, че са оптимисти за развиването на България против 36%, които са по-скоро песимистично настроени.

Обяснението на сходна динамичност можем да търсим в сезонната промяна, защото обичайно по-студените месеци покачват равнищата на скептицизъм, само че за сметка на това първите по-топли пролетни дни постоянно носят чувството за повече оптимизъм.

През последните пет месеца се резервират и по-скоро позитивните упования за икономическото състояние в страната и за персоналния витален стандарт.

Най-голям дял от българите обаче остават на мнението, че не чакат смяна нито в икономическото състояние в страната (44%), нито в виталния си стандарт (50%). Видими са зависимостите при демографските разбивки.

Привържениците

на ГЕРБ са

най-позитивно

настроени,

до момента в който тези на Българска социалистическа партия са по-песимистично настроени.

Два месеца след началото на българското председателство на Съвета на Европейския съюз 43% наблюдават новините към него, само че повече от половината (52%) не ги наблюдават. 40% са на мнение, че страната ни се оправя с председателството, а 17% са на противоположното мнение.

Немалка част от деклариралите, че България не се оправя с председателството, идват от редиците на симпатизантите на Българска социалистическа партия. Сред аления електорат мнението е разполовено.

Пети следващ месец електоралната конструкция на главните политически сили се резервира. ГЕРБ печели поддръжката на 21,1% от всички пълнолетни български жители, а Българска социалистическа партия остава на втора позиция с 18,4%.

Третата позиция е на Движение за права и свободи с 6,6%, като компактно зад тях са “Обединени патриоти ” с 5,1%. Реформаторският блок продължава да пази инерция, набирайки 1,6% от всички интервюирани. Със подобен резултат са “Воля ” и “Да, България ”./24chasa.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР