ГЕРБ и ПП се срещнаха в Народното събрание за обсъждане

...
ГЕРБ и ПП се срещнаха в Народното събрание за обсъждане
Коментари Харесай

Първа среща на ГЕРБ и „промяната“, ПП дойдоха с презентация как БНБ и МФ грешат за дефицита

ГЕРБ и Политическа партия се срещнаха в Народното събрание за разискване на целите на двете политически сили.

„ Предложихме тази среща с ясното схващане, че сме двете най-големи партии, натоварени с най-вече упования. Трябва да има опция за разговор и реализиране най-малко на базов консенсус в името на българските жители, които са гласоподаватели и на нас, и на вас. Време е да спрат предизборните акции и да се търси баланс и консенсус “, съобщи при започване на срещата Десислава Атанасова.

Тя акцентира, че задачата на разговора е да се покаже на обществото, че двете партии могат да приказват „ без опорки и заклинания “.

Председателят на ПГ на ГЕРБ акцентира, че сред ГЕРБ и Политическа партия има единодушие във връзка с еврозоната и законопроектите, нужни по Плана за възобновяване.

„ Естествено, че точка 8. от програмата ви за КПКОНПИ получи поддръжката ни. Изненадах се, че не присъствахте на комисия, уповавам се, че ще сте в зала да подкрепите личния си законопроект “, каза Атанасова.

Тя акцентира, че поддържат да няма нарастване на налозите и да се върви към намаляване на недостига на 3%.

Кирил Петков от своя страна благодари, че ГЕРБ са се съобразили с условията им за гласност.

„ Ние дойдохме тука продължавайки нашите правила и обещания за разговор. Искаме да въведем стандарт, че обещанията преди изборите ще се изпълняват след тях. Ние обещаваме да сме градивна съпротива, няма да подкрепим първия мандат “, акцентира той.

Политическа партия пристигнаха с презентация по какъв начин могат да изпълнят всичките си обещания и дефицитът да е 3%. Според изчисленията на Министерство на финансите обаче даже и при поддържане на сегашните обществени заплащания без нови задължения, бюджетният недостиг отива на 6,6%.

От ГЕРБ приканиха да видят презентацията на последваща среща между финансови екипи.

„ Бюджет се приема с огромно болшинство. Българска социалистическа партия също имат хрумвания, ние сме подготвени да ги обсъдим и с тях “, изясни Атанасова.

От Политическа партия въпреки всичко пуснаха презентацията си, с цел да обяснят по какъв начин сметките на Българска народна банка и МФ не са правилни по отношение на недостига.

„ Ние сме скептични, че всеки 10 лева нарастване на минималната работна заплата подвига с милиони недостига “, съобщи Асен Василев, съгласно който приходите в изчисленията на служебния кабинет са подценени с 30 милиарда лева

„ Да подкрепите декларацията ни и да принудим Министерството на финансите да внесе някакъв бюджет “, изиска той от ГЕРБ.

„ Тази прогноза се разминава внезапно с изчисленията на БНБ и МФ “, акцентира Делян Добрев от ГЕРБ.

„ Ние можем да приемем, че ще е по този начин и да създадем бюджет не на недостиг, а на 3% остатък. Но в случай че прогнозата ви не се сбъдне, значи не 15 милиарда дълг догодина, а 20 млрд. само за следващата година. От края на комунизма всички държавни управления са натрупали 37 млрд. дълг, а единствено в този момент се натрупат 15 млрд “, сподели той.

Той попита „ смяната “ за какво не споделят нищо за горивата и за какво се поискали от Брюксел България да употребява дерогация за петрола, като от нея печелят единствено „ Литаско “. „ Тогава да изтеглим тази дерогация “, предложи той и акцентира: „ Неслучайно бюджет се внася единствено от МФ, а не от народните представители “.

Асен Василев отвърна, че 180 милиарда Брутният вътрешен продукт не са измислени и тази година е било с подобен %, значи и следващата година ще бъде.

„ При изискване, че вие говорите по какъв начин се прави макрорамки, позволете ми да знам повече по тази тематика “, съобщи Василев на Добрев.

„ Това няма да докара до бомбастични дефицити, те бяха на база неверна прогноза “, сподели той.

След това, с мотива че заседанието на Народното събрание стартира след 7 минути, предложиха да не слушат мнението на финансиста на ГЕРБ Кирил Ананиев.

Той въпреки всичко съумя да каже няколко думи и изясни, че прогнозите им за бюджет, недостиг и дълг се разграничат.

„ В прогнозата на МФ са взети всички прогнози на Национален статистически институт. Вие взимате прогнозата на МВФ, само че това е прогноза отпреди 6 месеца. Всеки миг следва излизането на нова и числата ще бъдат доста по-различни – освен за България, само че и за международната стопанска система “, акцентира Ананиев.

„ Ако знаех, че ще вършиме презентация и аз щях да донеса моята. Политиките са близки, само че остойностяването, което изчисляваме, е друго “, сподели той.

Срещата, планувана за 30 минути, се проточи повече от час и завърши с отворен край и заричане за нова бюджетна консултация в експертен формат – дружно с останалите парламентарни партии и представители на финансовото министерство.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР