ГЕРБ и ДПС подкрепиха на първо четене в пленарната зала

...
ГЕРБ и ДПС подкрепиха на първо четене в пленарната зала
Коментари Харесай

ГЕРБ и ДПС подкрепиха разделянето на антикорупционната комисия на първо четене


ГЕРБ и Движение за права и свободи поддържаха на първо четене в пленарната зала на Народното събрание разделянето на Комисията за противопоставяне на корупцията и лишаване на нелегално добито имущество (КПКОНПИ) на две и прибавянето на нови нейни пълномощия.

Реформата се предлага в два законопроекта - на “Продължаваме смяната ”, който беше импортиран и в края на мандата на предходното Народно заседание, както и на правосъдното министерство. Макар че депутатите от ГЕРБ и Движение за права и свободи показаха редица запаси към предлаганите промени и обявиха, че ще желаят редактирането им сред първо и второ четене, те въпреки всичко гласоподаваха за двата плана.

По-голяма поддръжка събраха текстовете, импортирани от съпредседателя на Политическа партия Кирил Петков и негови сътрудници - 138 гласа “за ”, 31 “против ” и 14 “въздържал се ”. Проектът, показан от служебния правосъден министър Крум Зарков, беше признат с 113 гласа “за ”, 3 “против ” и 95 “въздържал се ”.
 Съпредседателят на Политическа партия Кирил Петков (вляво) приказва със служебния правосъден министър Крум Зарков на фона на Йордан Цонев от Движение за права и свободи.
И двата законопроекта плануват разделянето на КПКОНПИ на две - едната за битка с корупцията, а другата - за лишаване на нелегално добито имущество. Другото подобие е, че те плануват въвеждането на инспектори с проверяващи функционалности и правосъден надзор над прокурорските отводи за формиране на следствия по случаи, разследвани от комисията.

В тях обаче има разлика във връзка с метода, по който ще се избират членовете на комисията, както и в кръга от закононарушения, по които ще работят новите проверяващи инспектори. Политическа партия предлага Народното събрание да попълня състава на органа, както и до момента, а концепцията на правосъдното министерство е това да е разграничено сред депутатите, висшите съдилища и президента.

Освен това, планът, показан от Зарков, планува всеки от петимата членове на комисията да е бъде неин ротационен ръководител за по една година, до момента в който Политическа партия предлага тя да има един непрекъснато настоящ началник, както и до момента.

Другата разлика е в кръга от корупционни закононарушения, с коитоп се допуска, че ще се занимават новите проверяващи инспектори. В плана на Политическа партия са изброени над 60 закононарушения, а в този на Зарков рушвет, длъжности присвоявания, закононарушения по работа, изпиране на пари, закононарушения срещу финансовата и данъчната система.

При представянето на новите текстове Петков акцентира, че промяната на КПКОНПИ “не е единствено изискване за приемане на второто заплащане за Плана за възобновяване ”. “Не би трябвало да се поддържа единствено, тъй като е нужно за влизането ни в Шенген, а действително адресира най-големия проблем в България с корупцията. ”

“Създаването на един орган не е никаква гаранция, че ще се преборим с корупцията, но никаква, нулева, изключително когато основаването на орган намирисва на байпас на други органи. Особено когато основаването на някой орган намирисва на заобикаляне на конституционни правила, разделяне на управляващите и по този начин нататък, и изключително в случай че намирисва на основаването на избрана бухалка в избрани ръце ”, репликира го Йордан Цонев от Движение за права и свободи.

От “Възраждане ” не поддържаха нито един от двата законопроекта, а от Българска социалистическа партия останаха пасивни по време на траялата няколко часа полемика в сряда.
Източник: svobodnaevropa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР