ГЕРБ и ДПС най-после внесоха своя проект за правила, по

...
ГЕРБ и ДПС най-после внесоха своя проект за правила, по
Коментари Харесай

ГЕРБ и ДПС внесоха сами правилата за новата Комисия Антикорупция

ГЕРБ и Движение за права и свободи най-сетне внесоха своя план за правила, по които ще бъдат определени новите членове на Комисията за противопоставяне на корупцията - правоприемник на КПКОНПИ.

Текстът е подписан от Рая Назарян, Теменужка Петкова, Деница Сачева, Филиз Хюсменова и Ертен Анисова, като идва дни след апелите на ПП-ДБ да не бавят повече процедурата за избора.

Почти същият текст - с някои дребни промени - беше импортиран при започване на март 2024 година от Кирил Петков, Христо Иванов и други депутати от ПП-ДБ. Тогава Рая Назарян от ГЕРБ упрекна сътрудниците си, че са взели написаните от нея правила и са ги показали като свои.

Формалното опрощение за забавянето беше изчакване на координиране от Европейската комисия - на процедура няма съвсем никаква промяна по текстовете.

Изборът на членове на КПК трябваше да е завършил още преди 4 месеца. На процедура - стартира едвам в последните седмици от живота на 49 Народно заседание. Без тях България няма по какъв начин да получи второто заплащане по от 1,2 милиарда лева

Правилата уреждат съставянето и работата на така наречен Номинационна комисия от петима специалисти, които ще правят оценка качествата на претендентите за КПК.

В нея влизат представители на:
Върховния касационен съдВисшия адвокатски съветМинистерството на правосъдиетоОмбудсмана на Република БългарияСметната палата.
От в началото импортирания текст, който Назарян припозна като собствен, са отпаднали условията, които поставяха ясни периоди за сформиране и работа на тази Номинационна комисия, както и срокът за разискване на кандидатурите в Народното събрание.

От нея към този момент няма да се изисква да класира претендентите, а единствено да ги оцени. Няма и опция всеки член от Номинационната комисия да показва изключително мнение, в случай че не е склонен с отчета с оценките.

Как ще се избират претендентите за Комисията Антикорупция?
те ще се предлагат от депутати или от НПО;задължително е да нямат друго поданство с изключение на българско; да не са осъждани за престъпление;да не са лишени от право да заемат обществени длъжности или да упражняват съответна професия;да нямат изискуеми обществени отговорности над минималната работна заплата;да не са били членове на ръководещ или контролиращ орган на политическа партия в последните 5 г.;в последните 5 година да не са били депутати, евродепутати, членове на Министерския съвет, да не са заемали позиция в политически кабинет на орган на изпълнителната власт;да имат висше юридическо обучение с добита юридическа дееспособност или висше икономическо образование;да имат 7 година юридически стаж или 7 година стаж в службите за сигурност и публичен ред;да са минали инспекция за принадлежност към Държавна сигурност.
Всеки от претендентите, които дават отговор на изискванията, ще бъде поканен на чуване, а Номинационната комисия ще оцени моралните и професионални качества, подготовката и качествата, както и концепцията му.

Комисията би трябвало да показа своя отчет в границите на 10 дни пред парламентарната комисия за предварителна защита на корупцията, а тя на собствен ред би трябвало да реши дали да организира в допълнение чуване или да прати листата за гласоподаване в пленарната зала на Народното събрание.

За да бъдат определени, претендентите би трябвало да получат 2/3 от гласовете на народните представители. Ако това болшинство не се реализира от трима претенденти, процедурата стартира изначало.
Източник: boulevardbulgaria.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР