ГЕРБ и Бойко Борисов се опитват да комбинират две основни

...
ГЕРБ и Бойко Борисов се опитват да комбинират две основни
Коментари Харесай

Огнян Минчев: ГЕРБ има силна потребност от политическа релегитимация в България, а и в чужбина

ГЕРБ и Бойко Борисов се пробват да комбинират две съществени неща в кандидатурата на Мария Габриел. От една страна, те се пробват да предлагат фигура, която има висока интернационална легитимност от партньорските организации, измежду сътрудниците на България в чужбина. Кандидатурата ѝ е на първо място инструмент за спомагателна релегитимация на ГЕРБ.

Това разяснява пред Радио " Фокус " политологът Огнян Минчев.

" ГЕРБ след 2020 година изпадна доста ниско, бе претрупан с цялата отговорност за корупционната система в България и олигархичния модел на ръководство на страната ни от последните две и половина десетилетия, защото ГЕРБ на процедура управляваше през последните 12 години. И ГЕРБ имаше и продължава към момента да има в известна степен доста мощна нужда от политическа релегитимация както в България, по този начин и в чужбина. Особено със систематичните обвинявания за това, че ГЕРБ носи отговорност за корупционната система и олигархичното ръководство, е доста значимо партията и нейното управление в лицето на Бойко Борисов да се релегитимират пред интернационалните сътрудници на България и номинацията на Мария Габриел идва да каже - " Ето, ние избираме не просто най-хубавата българска кандидатура, само че и най-хубавата българска кандидатура, призната в Европа и въобще в средите на нашите сътрудници “, обърна внимание Минчев.

Според него въпреки това, второто главно условие, което е мъчно да се комбинира с първото, само че в тази ситуация с Мария Габриел това се случва, е побирането на задоволително неутрална кандидатура:

" Не желая да кажа политически безлична, само че в тази ситуация " безлична “ не значи някаква рецензия или отрицателна оценка, а в противен случай – равна раздалеченост от българския политически живот. Мария Габриел на практика в никакъв случай не е участвала в българския политически живот и от тая позиция тя е допустима като персона, като фигура повече, в сравнение с една друга фигура, която би била ангажирана политически с една или друга партия, с една или друга традиция, с една или друга биография на присъединяване в българската политика.

По думите му което и да е държавно управление е по-добро от служебно ръководство: " Но да забележим дали в тази обстановка ГЕРБ ще се оправи с предизвикването и ще успее да построи болшинство към оферти от партията кабинет ", посочи Огнян Минчев.

 

Последвайте ни към този момент и в Телеграм и Туитър!  

 

 

 

 

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР