ГЕРБ дават пресконференция в централата на партията, която идва броени

...
ГЕРБ дават пресконференция в централата на партията, която идва броени
Коментари Харесай

ГЕРБ: За 24 часа без анализ бяха политически уволнени ръководители на възлови агенции

ГЕРБ дават конференция в централата на партията, която идва броени часове след освобождението на шефове в основни организации като Национална агенция за приходите и " Митниците ", заяви Novini.bg

Галя Димитрова е освободена като изпълнителен шеф на Националната организация за приходите и на длъжността е назначен Румен Спецов.

Павел Тонев е новият шеф на Агенция " Митници ".Той заменя на поста Георги Костов.

От служба в Министерство на вътрешните работи е освободен шефът на дирекция „ Инспекторат “ Николай Гешев.

Още в първия си работен ден новият длъжностен министър на вътрешното министерство Бойко Рашков освободи Бойко Славчев, административният секретар на Министерство на вътрешните работи.

Пресконференцията откри някогашният вицепремиер и зам.-председател на ГЕРБ Томислав Дончев. По думите му служебният кабинет е с отминалост 100 дни и няма по какъв начин да не се реагира на протичащото се.

Конкретен коментар за протичащото се направи някогашният финансов министър Кирил Ананиев. Той сподели, че е бил министър в първия длъжностен кабинет на Румен Радев и доста добре знае какви са функционалностите – да провежда изборите и да преведе страната в този сложен интервал без разтърсвания като подсигури естественото финансиране на обществения бранш.

Ананиев предизвести, че ще следи на справедлива основа осъществяването на приходите и да се реши вярно или погрешно са били уволнени ръководителите на Национална агенция за приходите и Агенция „ Митници “.

„ През последните 24 часа без разбор бяха политически уволнени ръководители на основни организации – Национална агенция за приходите и „ Митници “. Тези две организации са кръвоносната система на финансовия бранш. Тези съкращения доведоха до огромно напрежение. Това може да докара до внезапно намаляване до приходите в държавния бюджет “, съобщи пред медиите Кирил Ананиев.

„ Ако приходите намалеят, това значи, че би трябвало да се тегли нов дълг, отиване към висок недостиг и тогава ще би трябвало да се види дали отговаряме на условията за приемането на еврото “, сподели още той.

И подсети, че данъчните доходи са се нараснали през последните 5 години над 2 пъти.

В същото време Ананиев изясни, че желанието на президента да уволни двама изпълнителни шефове при предходното негово служебно държавно управление на двете организации са довели до проблем в резултатите.

" Първо му споделих първо мен да уволни, по-късно другите ", е споделил тогава Ананиев на Радев.

Бившият финансов министър изясни, че до момента не се е налагало да разкрива този си диалог с президента. Но сподели, че е отчаян, че това се повтаря.

„ В никакъв случай не би трябвало да позволяваме това напрежение в този момент “, сподели той.

Обърна внимание, че сме в обстановка и на COVID-19.

Кирил Ананиев не приема и изказванието, че шефът на „ Митниците “ е заменен поради отчет на ОЛАФ за нанесени съществени вреди на европейски бюджет. От обясненията му стана ясно, че казусът не визира единствено България.

„ Това е проблем за всички страни и ние бяхме измежду първите, които приехме промени в законодателството, с цел да не позволяваме повече да има проблеми с вноската със личните запаси на България в Европейската комисия “, съобщи Ананиев.

Александър Иванов от своя страна дефинира като „ внезапни и смели “ ходовете, които се вършат от страна на служебното държавно управление. Той съобщи, че ГЕРБ не желае да нападна персонално назначенията, само че би трябвало да се знае кой дава отговор за тях.

Ананиев пък сподели, че познава новите шефове на Национална агенция за приходите и " Митниците " незадълбочено.

Очевидно има нов съдружен сътрудник, взел на изборите 3% и нещо. Но в новия парламент може и да влезе, позволява още той.

Междувременно новата власт се захвана и с част от сигналите, подадени в така наречен Комисия за проверка в 45-ия парламент. Правосъдният министър Янаки Стоилов изиска да се направи инспекция на разкритията на агробизнесмена Светослав Илчовски за издевателстване над задържан. Прокуратурата от своя страна привика на разпит ръководителя на комисията Мая Манолова и самия Илчовски.

Експерти от Министерството на земеделието на инспекция във плантация за норки.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР