Георги Василев е свързван с последния дубъл на ЦСКА от

...
Георги Василев е свързван с последния дубъл на ЦСКА от
Коментари Харесай

Гочето: Публиката на Левски застана твърдо зад Мъри и не сбърка

Георги Василев е свързван с последния дубъл на ЦСКА от далечната към този момент 1997 година, само че преди този момент, с изключение на шампионската купа с Етър, той бе построил и дрийм тийм на Левски. Генерала, както мнозина го назовават, се съгласи да разяснява обстановката при сините сега. Ето какво сподели той пред " Тема Спорт ".

Г-н Василев, гледайки Станимир Стоилов, виждате ли нещо, което е " откраднал " от времето, когато работехте дружно? Особено що се отнася до излизане от сложен интервал.

- На Стоилов главата му работеше доста пълноценно по време на игра, а това постоянно допуска, че рано или късно такива хора съумяват да се осъществят и откакто прекратят дейната си кариера. Убеден съм, че Мъри е взел и от мен, и от всички треньори, с които е работил през годините, това, което е считал за най-хубаво и потребно за него и пречупвайки го през призмата на своите визии, съумя да се наложи с име и престиж. Това, че продължава да е настоящ, значи се е възползвал оптимално от наученото през годините.

Левски на Стоилов бе в серия от 11 мача без победа, само че той резервира поста си, което е съвсем немислимо за българската реалност. Това ли е търпението, което би трябвало да демонстрират клубовете?

- На Стоилов не му е било елементарно. Убеден съм, че всеки мач го е преживявал и е прекарал доста безсънни нощи. Левски постоянно е търсил върха и в играта, и в резултатите, и в класирането, тъй че това са били извънредно неприятни дни за него. От друга страна, доверието и уважението рядко се срещат по футболните меридиани, само че публиката на Левски се съобрази със положението и премеждията на клуба, застана твърдо зад треньора си и не сбърка.
 Гочето: Левски от две-три години се бори с рецесиите,
Гочето: Левски от две-три години се бори с рецесиите, " сините " изгубиха самочувствието си

" Виждам и проблясъци в играта на Левски, само че и такива неща, които човек не може да не ги регистрира "

Кои са спортно-техническите елементи, които отличават Левски?

- Харесва ми експанзията на тима и изключително тази на крайните бранители. В началото на противниците на Левски им беше доста мъчно да й противодействат и да реагират на динамичността в играта им. Напоследък като че ли съумяха да намерят лек контраст и, затваряйки пространствата на мощните флангови играчи, им основават компликации. Левски желае да играе футбол, да господства, да предлага атракция. Проблемът е, че от време на време тимът губи себе си, а това може да е плод на психическо разпределяне и срив. Но изрично Левски играе добър и прекрасен футбол.

А чисто като характерности кои играчи ви вършат най-силно усещане?

- Левски има доста класни футболисти. Много одобрявам Кордоба, който познавам още от идването му във Велико Търново. Виждайки първите му стъпки, бях уверен, че го чакат доста положителни дни. Той разполага с изключителна физика, добра техника, футболен разсъдък и мощен ляв крайник. Той към момента не е достигнал тавана си и занапред ще пораства. Филип Кръстев стартира доста мощно и подвигна високо летвата, а след това противниците разгадаха мощните му страни и насочиха доста старания да ги обезвреждат. Краев е на другия полюс. Той стартира, както се споделя, от нулата и сега е един от най-силните футболисти на Левски. Аз съчувствува на сходен вид играчи, които умеят да се включват от отбранителен проект и да вземат участие в последната фаза на офанзивата.

След паузата за националните тимове следва конфликт на Левски с различен тим, чийто треньор сте бил - Локо София. Срещат се две разнообразни футболни философии - динамичността и превъзходството на Стоилов против директния футбол на Генчев. Какво очаквате?

- Левски няма положителни мемоари от есенния мач, който изгубиха. Локомотив ги победи с 3:2 и ще влезе със самочувствие в дуела. Още повече, че освен сините са в добра серия, а и червено-черните подвигнаха глава след разгрома от ЦСКА 1948. Те записаха две следващи победи - във Варна и най-много против Славия, което несъмнено е повлияло върху позитивната настройка. Левски ще излезе с упоритост за реванш. И двата тима по време на сезона изпитваха съмнения, само че тях ги има на всички места. Ще бъде забавен конфликт сред двама треньори, които добре си правят работата. Със сигурност паузата ще се отрази и може да окаже въздействие върху ритъма. Очаквам прекрасен мач, тъй като и двата тима ще подходят с оптимизъм и самочувствие. Не желая да върша паралел сред двата стила, тъй като и Стоилов, и Генчев се преценяват с това, което разполагат и какво ще предложи съперникът, с цел да начертаят тактиката си за дуела. Мъри работи малко по-дълго и при него нещата са по-отработени, само че кой ще се окаже печеливш, ще покаже резултатът.

Този мач е предвестител на огромното дерби - там Левски ще се сблъска с прагматизма на Саша Илич и самочувствието на водача. Какво можем да чакаме?

- Със сигурност последното нещо, което мислят в Левски сега, е дербито. Подготовката за него е най-лесна, тъй като тогава няма смисъл от спомагателна мотивация. Дразнителят е задоволително огромен и искаш да се възползваш оптимално добре и да вземеш допустимо най-вече. На " Герена " към този миг задача номер едно е мачът с Локо София, който ще дефинира в какво въодушевление ще влязат в дуела с ЦСКА, само че и това от време на време е нож с две остриета. Имаме значително образци по какъв начин си мислиш, че си на върха и тогава правиш най-големите неточности.

Ще съумеят ли сините да вземат евроквота?

- Не съм считал, само че мисля, че не са надалеч от 4-то място. Убеден съм, че ще създадат всичко допустимо, само че това минава през победи над Локо София и ЦСКА.

По ваше време в ЦСКА чужденци бяха Ристе Милосавов и Жаир, а преди този момент в Левски - единствено вратарят Олег Моргун. Има ли вид още веднъж да забележим толкоз български версии на грандовете?

- Жаир даже не си го припомням (смее се). Той беше доведен за нюанс. Ристе беше прелестен черноработник. Но времената доста се трансформираха и мъчно ще се получи. Това може да се получи с смяна на правила. Когато постоянно на напред във времето е упоритостта да си на върха, то неизбежно ще се притеглят чужденци. Много парадираме с тематиката за българските футболисти, само че ето видяхме и националния тим - те не са подготвени.

Какво очаквате от идващите мачове на националния тим?

- Моето мнение е, че това потомство към момента няма задоволително опит. Не приказвам за качества, само че липсва класата, която се натрупа с годините. Това са доста надарени момчета, само че се сблъскваме с казуса на възрастта. Най-важното е тези момчета да не се натоварват с големи упования. Като цяло това натоварване е обикновено, само че дано имаме действителна преценка на картината и обстановката. Дълги години нямахме триумф, в този момент имаме ново начало, само че не трябва да избързваме с оценките. Ако подвигаме непрекъснато летвата и заблуждаваме себе си и самите футболисти, то това не оказва помощ и лишава от спокойствието за работа.
Източник: topsport.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР