Георги Цветков, експерт по национална сигурност, в интервю за предаването

...
Георги Цветков, експерт по национална сигурност, в интервю за предаването
Коментари Харесай

Георги Цветков за атентата в Москва: Самопризнанията на обявените за виновни не са много чисти

Георги Цветков, специалист по национална сигурност, в изявление за предаването " България, Европа и светът на фокус " на Радио " Фокус "

Г-н Цветков, къде съгласно вас се пресичат всички тълкования за терора в Москва, които чухме в последните няколко дни?

Аз към този момент започнах да се чудя дали изобщо има пресечна точка на другите тълкования. Защото, като изключим обстоятелствата, които са известни и то в това число от записите от постройката и залата, оттова нататък, в действителност имаме извънредно противоположни трактовки на това, какво се случва. Много бързо съветската страна упрекна Украйна, като я назова също така гнездо, многогодишно даже, гнездо на международния тероризъм, в случай, че за това няма никакво съображение. Даже, в случай че си приказваме за терористични организации, явно Русия поддържа връзки с “Хамас ", “Хисбула " и така нататък Така че меко казано е несериозно. От друга страна, беше декларирано, че тези таджики, оповестените към този момент за отговорни импровизирано, че са бягали към Украйна, което е също извънредно подозрително. Напротив, по всичко наподобява, че в случай че се следва тази версия, те са отивали към Беларус.

А това, кой ни го разгласи в действителност?

Това беше от съветската страна, още в петък вечерта, събота заран. Даже преди да бъдат хванати хипотетичните причинители, към този момент имаше такива известия, че Украйна по някакъв метод е забъркана, като това е близо до парадокса.

Фактите - имаме над 130 починали, 137 по последни данни. Много повече ранени. Четирима хванати към този момент. Ужасяващо в действителност е всичко това. Пробив ли имахме върху сигурността на Руската федерация или нещо друго, обаче добре замаскирано? И таймингът, в който се организира това нещо, също е доста значим, а точно директно след изборите, които се организираха в Русия?

Да, това са няколко въпроса. Първо, четиримата, които са директните участници, които към този момент са създали признания. Това е двустранен миг. Като цяло, на мен ми се коства, че обвиняванията против Украйна и косвено против Запада идват да маскират един доста сериозен неуспех в сигурността. И това е даже без да влизаме в някакви тайни теории. Защото от една страна, която въпреки всичко е във война, големи събирания на хора, да бъдат първо допускани, а по-късно да не бъдат надеждно охранявани. Да се допусне хора да влязат вътре релативно тежко въоръжени, като за подобен случай. Да влязат вътре и да стартират да стрелят по цивилни и да няма реакция в границите на часове, това е извънреден неуспех в системата за сигурност. И съгласно мен, реакцията, която е ориентирана на открито, и търсенето и относително бързото намиране на отговорни, по този начин да го кажем, идват да прикрият този неуспех. Пак споделям, даже да не влизаме в другата трактовка, че по някакъв метод този атентат е комфортен на режима.

Вие, господин Цветков, подложихте под подозрение бързите дейности от страна на Русия директно след случилото се. Ще ви помоля да разясняваме в този смисъл един коментар на Гари Каспаров: “Кървавото досие на Путин го прави обвинен № 1 ". Нека да кажем на нашите слушатели, тези, които не знаят кой е Гари Каспаров, международен първенец по шахмат и критик на съветския президент Владимир Путин.

Когато той споделя кървавото досие, има поради поредицата от сходни атентати, които съпътстват цялата политическа кариера на Владимир Путин, още от момента преди да стане министър-председател, още преди втората война в Чечня през 90-те години. Именно заради това съществуват подозрения, че в случай че формалните съветски служби не са директно съпричастни, то може да се съзнателно проспали подготовката на подобен атентат, с концепцията по-късно да завоюват публичното мнение за по-строги ограничения вътре, в самата Русия, свързани както със стабилността на режима, по този начин и с спомагателни старания във връзка с войната в Украйна. Така че това би трябвало да се има поради.

Относно бързото намиране на отговорните, оставам с усещането, че тези признания не са доста чисти, заради простата причина, че в действителност бяха добити извънредно бързо. Има мнения, че терористите не би трябвало да бъдат щадени, това несъмнено е реалност. Но казусът с потреблението на принуждение за добиване на такива признания, до каква степен в действителност самопризнанията са действителни. И до каква степен в действителност се търси виновника или се търси някой, който бързо да бъде показан на обществото като резултат от работата на службите. Защото отново споделям, тези служби претендират и основават ореол, че са извънредно мощни, управляват обстановката. И в това време излиза, че не е чак толкоз мъчно, може би десетина или няколко десетки, в най-хубавия случай хора да се снабдят с оръжие и да извършат подобен сериозен терористичен акт.

Групировката, която пое отговорността, за какво съгласно вас, тъкмо в този момент тя се задейства още веднъж. Споменахте, че тя не е била много време дейна?

Простият отговор на въпроса е, че в случай че е толкоз елементарно, в действителност за какво да не го създадат. Но идващият, по-дълбокият в действителност отговор е, че Русия има и ще има доста съществени проблеми с политическия ислям, с ислямизма, заради географската картина, която съществува в страната. Някога още починалият Алекс Алексиев беше обърнал внимание на това, че Южна Русия, след договорката с клана Кадирова се дерусофицира на процедура, че в действителност съветското население се изтегля от там. И това не важи единствено за един стеснен географски район. Знае се каква е демографската картина и трендовете изобщо в Русия, което още веднъж слага въпроса, по какъв начин откакто те знаят от 30  г. насам, че имат проблем с ислямският тероризъм, толкоз елементарно могат да позволяват осъществяването на толкоз огромен терористичен акт.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР