Георги Тодоров е нападател на Левски в периода 1975/79 г.,

...
Георги Тодоров е нападател на Левски в периода 1975/79 г.,
Коментари Харесай

Георги Тодоров: Наско Сираков е пример как юноша се налага при мъжете

Георги Тодоров е нападател на Левски в интервала 1975/79 година, след което кариерата му минава основно в състава на Шумен. Именно там стартира и треньорската му процедура от 1992 година Начело на Левски застава за пети път и втори за две години, все в спешни обстановки. От години работи в ДЮШ на клуба.

- Г-н Тодоров, какъв брой мъчно е да сте треньор на Левски в този сериозен миг?
- Много е мъчно! Не приказвам единствено за финансовото състояние, този въпрос не мога да разясня. Но селекцията е тотално сбъркана. Има дисбаланс в състава. На някои постове има даже по четирима-петима футболисти, а на други едвам по един. Това е проблем, тъй като не може да се вършат ротации, до момента в който в това време има играчи, които въобще не попадат в групата. Нормално те се сърдят, основава се напрежение в целия тим. От друга страна, в последните години клубът функционираше по един европейски стандарт, само че вижте какво се случи с Васил Божков. Това дава отражение върху целия клуб, само че първият състав въпреки всичко е лицето му.

- Излиза, че би трябвало да се търсят нови играчи, в това време клубът да се раздели с много от сегашните, по какъв начин ще стане това?
- Не знам, само че е неотложно, с цел да се върне салдото в състава. Има футболисти с изтичащи контракти, с други очевидно би трябвало да се договаря, само че не съм аз индивидът, който ще го прави, има си управление. Аз мога единствено да благодаря на всички футболисти на Левски за старанието, което влагат. Въпреки тежкия миг за клуба те се пробват да покажат най-хубавото както в тренировките, по този начин и в мачовете.

- Трябват, казвате, нови играчи, само че кой ще прави селекцията?
- Моето мнение постоянно е било, че клубът би трябвало да има праволинейна политика, в това число и по въпроса със селекцията. Сегашният притежател Наско Сираков бе и състезателен шеф преди години и знае, че би трябвало да се приключи практиката, като пристигна нов треньор, да вземе 10-12 нови футболисти. След Нова година идва нов треньор, натрупват се момчета, а с тях и задължения на клуба. Така просто не може да се продължава. Трябва един човек да поеме отговорността за селекцията, да избере играчи и този, който се съгласи да бъде треньор, да се съобрази с наличните.

- Доказателства мъчно биха се намерили, само че от дълги години се приказва, че много играчи биват привличани, тъй като треньори или шефове получават % от прехвърлянето, а не тъй като тези футболисти са от висока класа. Сблъсквали ли сте се с такава процедура?
- На този въпрос не мога да отговоря, тъй като не съм взел участие, а и не съм имал опция, в сходни схеми. Но като виждам някои състезатели, съм податлив да си мисля, че е допустимо.

- Нормално ли е в Левски с години да се дават в действителност високи заплати, а резултати да няма?
- Не, не е обикновено! Десет години нямаме извоювано нищо, а в това време са насъбрани тези големи задължения. И съм се чудил от самото начало за какво би трябвало да взимаме толкоз скъпоплатени играчи и да трупаме отговорности, като може да свием бюджета, да разчитаме на наши момчета и за две-три години да покрием отговорностите. Да, през това време няма да можем да се борим за нещо значимо, само че по този начин или другояче, към този момент толкоз дълго това по този начин и не става. Може пък с наши футболисти и с по-ниско платени триумфите да дойдат с времето.

 Пресконференция на Георги Тодоров @@@

- В школата сте от години, има ли там момчета, които да влязат в първия състав? Може ли въобще " Левски " да разчита на свои момчета и на българи?
- Винаги на " Герена " е имало и има надарени деца. За жал, до неотдавна не се виждаше по какъв начин би се дал късмет на наш младеж да влезе в първия тим. За сметка на някои недоказани чужденци за нашите играчи нямаше място. Младият футболист би трябвало да се изтърпи. Не може да го вземеш и да искаш от него да извърши чудеса, надали не да ти взема решение мачове, да носи огромната отговорност. Трябва да бъде развъртян, теоретичен, нужно е време. Давал съм за образец даже самия Наско Сираков и по какъв начин той дружно с Гиби Искренов, Емо Велев-Кокала, Боби Михайлов и други бяха взети в първия тим. Наско го взеха Бобата Жечев и Кирил Ивков, имаха самообладание и той се трансформира в това, което е за Левски. Разви се като футболист, след това като началник. А на " Герена " от години за юношите думата бе: " Те не стават ". Не стават, а през това време минаха 100 чужденци, които доста ставаха. А резултатът е 10 години без нищо извоювано. Факт!

- Вижда ли се светлина в тунела за юношите, има ли в Левски воля те да бъдат налагани?
- Докато беше Васил Божков, се работеше в тази тенденция, имаше воля. Но не става незабавно. Сега обстановката може да ни принуди да се обърнем към наши юноши и български футболисти. Дано нещата в клуба тръгнат нагоре и напред, само че не може да продължава трупането на отговорности и за скъпи играчи.

- Феновете постоянно са желали максимума, биха ли показали схващане и самообладание да чакат млади момчета да се трансфорат във футболисти за този клуб?
- Първо голямо благодаря на почитателите! Мисля, че те към този момент са задоволително толерантни. Толкова години нямаме трофей, позволяваме загуби на " Герена " и те поддържат тима, събират пари, клуба да го има. Мисля, че могат да изтърпят още една или две години, Сираков да направи тим, който да бъде в действителност подготвен да печели трофеи и купи. По наше време единствено при еднакъв вкъщи извън ни чакаха двеста-триста души и ние не можехме да излезем от съблекалнята, а в този момент виждам толерантност у почитателите. Поздравявам ги, тъй като в този сложен миг, когато Левски има голяма потребност от тях, те ни поддържат.

- Кога ще се промени порочната процедура треньорът, който стартира сезона, да не го приключи?
- Хубаво, че притежател стана потвърдил се футболен човек в лицето на Наско Сираков. Сигурен съм, виждам, че нещата стартират да се трансформират.

- Докога ще продължи хегемонията на Лудогорец, т.е. по кое време различен клуб ще е подготвен да я разбие?
- Още една година! ЦСКА има нелош тим, виждам, че се прави селекция от футболисти с визитки, чакам да стане фактор. В Пловдив се работи съществено. Ние първо би трябвало да просъществуваме, да ни има, след това ще мислим за лидерска роля.

- Говори се даже за банкрут на Левски, за нов старт от аматьорските дивизии, допустимо бъдеще ли е това? И почитателите биха ли припознали тима в такава обстановка?
- Абсурд е да се случи такова нещо с " Левски, както с ЦСКА! Мисля, че, не дай боже, даже да се стигне до този най-краен и нежелателен сюжет, почитателите ще продължат да си обичат и поддържат тима. Дори повече ще се сплотят. В тежката обстановка от месеци насам го потвърдиха, те резервираха " Левски и няма да го предадат за нищо на света.

Георги Иванов, " България Днес "
Източник: sportal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР