Георги Свиленски, Ирена Анастасова и Иван Ченчев отидоха пред Дондуков2,

...
Георги Свиленски, Ирена Анастасова и Иван Ченчев отидоха пред Дондуков2,
Коментари Харесай

От БСП бойкотираха консултациите при Румен Радев, очаквали партиен кабинет

Георги Свиленски, Ирена Анастасова и Иван Ченчев отидоха пред " Дондуков " 2, единствено с цел да разгласят пред медиите пред президентството, че те няма да влязат на срещата при него в 9:30.

Според Българска социалистическа партия това би ги обвързало с поддръжка на състава на служебното държавно управление, което те авансово намират, че е с партиен нюанс, поради изтекли имена в медиите и фигурата на Димитър Главчев, определен от президента за длъжностен министър председател.

" Не желаем да бъдем обвързвани с този кабинет, който наподобява партиен ", сподели зам.-председателят на Българска социалистическа партия Георги Свиленски. Той повтори и като мотив, че те поначало не утвърждават измененията в Конституцията. 

" Ние считаме, че партиите нямат място и не би трябвало да взимат присъединяване в съставянето на кабинета и избора на длъжностен министър-председател ", добави той. Заместникът на Нинова упрекна президента, че " Радев назначи допустимо най-оцветения партийно претендент за длъжностен министър председател ", като засяга Димитър Главчев.

" Вероятно задачата на тези съвещания е всички партии да поемат някаква отговорност под една или друга форма ", добави Свиленски. Той посочи, че двамата с Ченчев отиват вместо при Румен Радев, в прилежащата постройка на Народното събрание.

Снимка: БТА

Колегите им от управлението на ПГ на " Възраждане " и Има Такъв Народ обаче влязоха на консултациите. Представителите на ГЕРБ, Движение за права и свободи и ПП-ДБ също се отзоваха на поканата на президента и дойдоха на " Дондуков " 2.  Процедурата се организира за първи път след последните конституционни ремонти, а точно - служебният министър председател и парламентарните партии дружно участват при президента за разгласяването на състава на служебния кабинет.

По никакъв метод не съм се месил в избора на господин Главчев на проектосъстава на длъжностен кабинет, отговори задочно особено за отсъстващите от Българска социалистическа партия президентът още при откриването на консултациите.  

Радев подсети, че по този начин гласят последните промени в Конституцията. Отговорност за служебния кабинет към този момент носи не еднолично президентът, а Народното събрание, подсети на бойкотиралите социалисти президентът. Затова, изясни той, за първи път организира съвещания по едно и също време с всички политически сили, както го задължава главният закон.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР