Георги Сарандалиев от Асеновград е горд притежател на 56-годишна варшава.

...
Георги Сарандалиев от Асеновград е горд притежател на 56-годишна варшава.
Коментари Харесай

Варшавата, която гори колкото й сипеш

Георги Сарандалиев от Асеновград е горделив собственик на 56-годишна варшава. Намерил чудото на полското автомобилостроене в насипно положение в троянското село Черни Осъм.

„ Много елементи липсваха и трябваше да мисля от кое място да ги намеря. Купих още една варшава. Нейните елементи използвах за донор. Двигателят на колата ми е автентичен ”, изясни Сарандалиев.

Отхвърля гневно зловредните клюки, че варшавите горят по 30, че даже по 50 литра на 100 километра. „ Гори колкото сложиш - 12 на 100. В града доближава до 15 литра на 100 км ”, декларира той.

Колата му тежи 1350 кг. Вътре е доста просторна. „ Въпросът с аварийните елементи е доста сериозен - те мъчно се намират ”, акцентира асеновградчанинът.

Варшава е марка полски коли, създавани от 1951 до 1973 година във фабриките FSO (Fabryka Samochodów Osobowych). От нея идват и марките Полски Фиат и Полонез. До 1957 колите варшава са били създавани по лиценз на съветските победа. След това дизайнът им е променен.

Автомобилите варшава са употребявани в Полша и други социалистически страни доста постоянно като таксита, само че също по този начин и като персонални коли. Поради огромното тегло на каросерията марката не съумява да се наложи всеобщо на тогавашния пазар. Произведени са общо 254 471 автомобила. Има модификации под формата на пикап, кола за спешна помощ, катафалка и даже дрезина.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР