Георги Николов Делчев е роден преди 151 години в град

...
Георги Николов Делчев е роден преди 151 години в град
Коментари Харесай

Защо останките на Гоце Делчев са в Скопие?


Георги Николов Делчев е роден преди 151 години в град Кукуш, тогава част от Османската империя. Той е идеолог, уредник и герой за независимост във вардарския, пиринския и егейския завършек на родината ни.

Как останките на един от най-значимите и обичани български революционери се оказват в Скопие?

Историята е трагична. Първо – лобното място на революционера е изцяло унищожено, а популацията му прогонено в България – останките от село Баница и през днешния ден не престават да се белеят в планините над днешния град Серес в Гърция.

Снимка: btvnovinite.bg


Серският воевода и другар на Гоце Делчев – Михаил Чаков, разравя към момента неразложените му остатъци три години, откакто Делчев пада погубен при засада на селото от турски военни елементи, прибира черепа и крайниците му в дървено сандъче и ги заравя в притвора на селската черква.

Снимка: btvnovinite.bg


По-късно те са изровени и пренеси в България, само че след промяната на властта у нас – през 1946 година не различен, а Българската комунистическа партия (БКП) сама подарява останките на един от обичаните синове на родината ни на югославските си приятели, тъй като новосъздаващата се нация край Вардар има потребност от митология и герои.
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР