Георги Михлюзов е роден през 1982 г. в Пазарджик ©

...
Георги Михлюзов е роден през 1982 г. в Пазарджик ©
Коментари Харесай

Grand Theft Europe: Невероятната съдба на Георги Михлюзов

Георги Михлюзов е роден през 1982 година в Пазарджик

© Капитал 63 публицисти от 35 медии във всички 28 страни от Европейски Съюз плюс Норвегия и Швейцария работиха в продължение на месеци в една от най-големите взаимни разработки през последните години - общо следствие за измамите с Данък добавена стойност на континента. Координатор на плана е немският журналистически колектив CORRECTIV, а името на взаимната разработка е Grand Theft Europe. " Капитал " е българският сътрудник на интернационалното следствие, в което се проучиха 315 хиляди страници поверителни документи от полицейски разработки, подслушани диалози и финансови потоци за покупко-продажби, зад които стоят Данък добавена стойност измами. Това е първият текст от поредицата следствия на българските връзки в незаконните схеми, които на година костват към 50 милиарда евро на европейските данъкоплатци. Продължение очаквайте в петъчния брой на " Капитал ".

Въпреки че се намираше по пътя на задграничните бойци, тръгнали от Западна Европа, с цел да се бият за " Ислямска страна ", България съумя да остане относително настрана от спора.

Абонирайте се за Капитал Получавате цялостен достъп до всички публикации и целия списък От известните обстоятелства досега можеше да се допусна, че приносът на България към протичащото се в Сирия е по-скоро стеснен. Страната в някои случаи беше прокси снабдител на оръжие, а също така терористите употребиха каналите за експорт на крадени коли, и логистични услуги (преди всичко по сметка, не по убеждение), оказвани на пътуващите, главно в Пазарджик и Варна.

От това предписание обаче има и изключения. Поне един българин е обвързван с мрежа за данъчни измами в Дания, които по всяка възможност са обслужвали задграничните бойци, заминаващи към " Ислямска страна ".
През 2014 година 32-годишният тогава българин Георги Михлюзов от Пазарджик се появява във компания, обвързвана с мрежа от хора, разследвани за тероризъм в Дания. За него има подозрения, че е употребен като сламен човек в записана там компания, която е била следена от датчанин, обвързван за данъчни измами и хипотетично финансиране на тероризъм.

В края на 2018 година в Дания стартира развой против петима индивида, упрекнати в тероризъм. Двама от тях са задържани няколко месеца по-рано, третият през 2017 година, а двама към момента се търсят. Обвинението против тях е, че са купували елементи за дронове от Дания, които са изпращали през Турция в Сирия, където са употребявани от бойци от ИДИЛ.

Единственият от упрекнатите, за който проверяващите в Дания са дали единодушие да се разкрие името му, е Басил Хасан. Той е в листата на терористите на Съединени американски щати и е търсен от 2013 година по съмнение, че се е опитал да убие датския публицист, публицист и критик на исляма Ларс Хедегор. Въпреки че три пъти медиите са съобщавали, че Хасан е погубен, датските управляващи допускат, че той е към момента жив.

Обвиненията против петимата, импортирани в съда в края на предходната година, са дребна част от сюжета, по който проверяващите работят и който обгръща огромна мрежа с доста повече действия. Освен с изнасяне на части за дронове за Сирия тя се е занимавала с набиране на бойци за " Ислямска страна " и данъчни измами за милиони.
Михлюзов не е от главните настоящи лица в мрежата. Ключова роля в нея има човек, който през декември 2108 година датската обществена телевизия DR показва единствено с букви - H.Y. Той е обвързван със скица за потребление на самоличността на искащи да заминат за Сирия датчани, с цел да се записват компании, с които са осъществявани данъчни измами. H.Y. също е обвързван в износа на дронове за " Ислямска страна ".

По данни на взаимно следствие на датската телевизия DR и вестник Politiken от 2016 година от 77 разпознати датчани като задгранични бойци за " Ислямска страна " 16 са били номинални шефове на общо 40 компании. Основното съмнение е, че тези компании са употребявани за данъчни измами, а стоящите зад тях са свързани с терористични групировки.

Човекът с буквите H.Y. се споделя Хизир Юксел, научи " Капитал ". Той, от една страна, е обвързван с мрежата от компании, близки " Ислямска страна ", а от друга с българина Михлюзов.

Хизир Юксел е обвързван с датската компания Q Transport ApS, чийто шеф Абдесамад Фатех е първият датчанин, включен в листата на Съединени американски щати с терористи. След като Фатех напуща Q Transport ApS, неговото място е заето от испанец, който е част от терористична клетка в испанския град Мелила, разрушена през 2014 година от локалните служби. Въпросната група е набирала бойци за Мали, Либия и Сирия.

В последна сметка Q Transport ApS банкрутира със отговорности от няколкостотин хиляди евро, а след това ще стане ясно, че е употребена и за Данък добавена стойност измами. Именно в производството по неплатежоспособност на Q Transport ApS ще стане ясно, че индивидът, действително направлявал сдружението, е Хизир Юксел.

Общо 12 от наказаните по делото за тероризъм в Испания са управлявали компании в Дания по същото време. Те банкрутират и оставят отговорности от неплатено Данък добавена стойност за над 8 млн. евро.

Именно в този подтекст през 2014 година в Дания се появява роденият през 1982 година в Пазарджик българин Георги Михлюзов.

От 1 декември 2014 година до 9 юли 2015 година той ръководи датската компания Fightgear TAI ApS, която е записана на подправен адрес, обвързван точно с Хасан Юксел. След като Михлюзов напуща Fightgear TAI ApS през 2015 година, той е завещан във компанията от Юксел, който малко по-късно я банкрутира.

След това Георги Михлюзов изчезва от датските обществени регистри, само че се появява в българските. До 2016 година той няма регистрирани компании на свое име, само че през февруари и юли учредява две сдружения, на които става и шеф. Документите пред Търговския указател са подавани персонално от него. От основаването им двете компании ( " Авто Мото Трейд 2016 " и " Агробел 2016 " ) не са подавали финансови доклади, а съгласно проверяващ и двете сдружения " светят в алено ", т.е. са в рисковия лист за данъчни измами. Същото важи и за още една компания, която той купува през 2018 година и преименува на " Жоро Комерс 2018 ". Последното сдружение и " Авто Мото Трейд 2016 " са регистрирани в апартамент в комплекс " Макси " на бул. " Симеоновско шосе " в София. " Агробел 2016 " е показала адрес в " Лозенец " в София.

През 2017 година Михлюзов купува и става шеф на пловдивската " Интеркомерс ". През август 2018 година Национална агенция за приходите - Пловдив, запорира дяловете му в това сдружение.

На същия адрес в комплекс " Макси " има регистрирани десетки други сдружения, чийто притежатели са очевидно номинални, които поемат компаниите, откакто те натрупват отговорности. Най-често срещаното име е на Владимир Пройчев от Пещера. Името му нашумя през ноември 2011 година като притежател на компанията, държаща заведението в Слънчев бряг, в което стана престрелката сред групите на разследваните за наркотрафик Божо Кравата и Митьо Очите.

За интервала 2017-2019 година Михлюзов се появява и в две компании в Австрия, които малко по-късно са били закрити.

Профилът на 37-годишния през днешния ден българин е по-скоро на сламен човек, само че от по-високо равнище в съпоставяне със обществено слабите, които нормално се употребяват за подставени лица в България. Михлюзов явно може да се оправя със основаването на компании както в чужбина, по този начин и в България. Видно от документите в Търговския указател той самичък е съумял да записва сдруженията си, като не е употребявал услугите на юрист. Въпросът обаче е за какво българските управляващи са пропуснали неговата интернационална активност до този миг.

По-важното обаче е друго. Историята за Михлюзов и най-много на неговите сътрудници в Дания демонстрира образно казуса с пробитата система за надзор върху Данък добавена стойност в Европа. Тя разрешава да се генерират облаги, които освен вредят на честните играчи в обособените страни, само че и могат да се употребяват за нещо доста по-опасно - финансиране на тероризъм с всички големи вреди, които той нанася.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР