Георги Мараджиев е втори мандат кмет на община Стамболийски. Пред

...
Георги Мараджиев е втори мандат кмет на община Стамболийски. Пред
Коментари Харесай

Кметът на Стамболийски: Няма да позволим добиване на инертни материали от устието на река Марица

Георги Мараджиев е втори мандат кмет на община Стамболийски. Пред той разяснява казуса с почистването на Марица в региона на общината, с какво това би заплашило моста над реката в града и какви са рисковете данъкоплатците да поемат разноските по дейностите на компанията - реализатор.

- Ситуацията е следната: На 03.07.2020 със Заповед №РД-22-46 на регионалния шеф на област Пловдив съм известен за капиталово желание на компания „ Агроника инвест “ ООД, обвързвано с нуждата от разчистване на растителност и наносни отсрочения, които лимитират хидравличната проводимост и възпрепятсват русловото заустване на отпадъчните води от ПСОВ – Стамболийски в сектора от река Марица в землището на град Стамболийски и село Цалапица, и подсилване на северния бряг. На първо четене – съвършен план. Но в следствие разбирам, че капиталовото предложение планува изземване от речното корито в сектор с обща дължина 1300 м. на 186 000 куб. м. наносни отсрочения. Това желание, както и планът, не са одобрявани от мен. Знам, че наносните отсрочения са главно от пясък с друга зърнометрия от пясък и трошляк. Но това са инертни материали. Дали задачата на почистването не е друга? Нали ще чистим заустването на ПСОВ – Стамболийски, а внезапно още 1300 м. по реката. Ситуацията изисква изчерпателен разбор и прекъсване на процедурата.
- Какви са опасенията Ви за определената компания за разчистване на реката под моста?
- Дори не знам кой и по какъв начин е избрал компанията. Има способени органи, попитайте тях. Това е процедура, осъществена от Областна администрация, без присъединяване на нито един документ, подписан от моя страна. Въпросът е към регионалния шеф. Но какви са моите опасения: това капиталово предложение попада към т.2 от Закона за запазване на околната среда – изземване на инертни материали от реки, езера или море посредством драгиране ( член 93 ал.1 т.1 и т.2). Простичко казано, ще чистим коритото или ще чистим в кавички, а камионите ще товарим с инертни материали. Нали ще чистим ПОСВ – Стамболийски, нали ще укрепваме брега? Не е ли това метод за изземване на инертни материали. Кой ще следи за това разчистване? Има ли запас Областна администрация за това? Има към този момент недоволни жители, които ме срещат по улиците на Стамболийски, и питат: „ Кмете, какво става? Ще се превърнем ли в баластриера? “ Не мога да заставам безразличен. Кой ще следи за осъществяването на това разчистване, което от ден на ден ми наподобява на нещо друго? Искам компанията да не стартира работа до изясняване на обстановката. Да не се наложи аз и жителите на Стамболийски да я стопираме. Особено, когато става дума и за моста на река Марица. Това е най-големият проблем. Този мост е извънредно значим за общината и града. Всички ние си спомняме рухването на остарелия мост. Ясно се виждат шапките на водачите. Те са били изпълнени 2006 година на равнището на дъното, тъй като служат за основи на кръглите речни стълбове. Някой виждал ли ги е в този момент? Аз да. Реката се е вкопала най-малко метър и половина по отношение на предходното равнище на дъното, когато са строени. Какво желаеме? Това оборудване да рухне? Не! Ние, жителите на Стамболийски сме борбени хора. Затваряли сме ж.п. линии, изправяли сме се дружно против всяка неправда, с цел да отстояваме ползите си. Аз желая едно: Не пипайте реката към моста на Стамболийски. Там, където би трябвало, към Пречиствателна станция – да. Но за там никой не приказва. Какво търсим? Пясък ли? Инертни материали? Да, само че не и в региона на Стамболийски! А залесената гора с WWF България? Хубав план. 1600 дръвчета – бяла върба, черна и бяла топола, явен, полски бряст, летен дъб. Акцията беше за прекъсване ерозията на брега. Общината влага в осветяване, в камери, с цел да опазим младата крайречна гора. Знам, че от Областна администрация ще ми отговорят, че почистването не визира залесяването. А „ Натура 2000 “? 186000куб. м. ще се изземват. 1300 линейни метра на дълбочина 1-3 метра. Този буфер от 10 метра какво ще подсигурява?
 Георги Мараджиев: Когато теглим заеми, знаем защо ги теглим, другите закопават община Стамболийски Георги Мараджиев: Когато теглим заеми, знаем защо ги теглим, другите закопават община Стамболийски
" На днешната сесия на Общинския съвет с гласовете на съветниците от ГЕРБ бе взето значимо решение за община Стамболийски. До един обаче година..
- Как ще се съгласува този план?
- Отговарям за съгласуването по този начин: Попитайте регионалния шеф. След първата заповед от 03.07.2020 с предлагането на „ Агроника инвест “ ООД има втора заповед №РД-22-66 от 15.10.2020 на регионалния шеф да се извърши инспекция на осъщественото залесяване в река Марица в региона на моста на РП-866 и сектора под него, както и да се извърши преценка за вероятното му отражение върху хидравличната проводимост на реката, съгласно залесените площи и предстоящото развиване на съответните дървесни типове в вероятност. Отново никой не се интересува от ПОСВ – Стамболийски. Защо ли? Интересът е към тези 1300 метра. Кой се интересува от този сектор, където е Пречиствателната станция? Явно и там не е забавно. Така че, още веднъж търсете отговорите в Областна администрация.
- Ако се извърши, има ли заплаха да се наложи данъкоплатците да заплащат за това почистване?
- Ами аз Ви запитвам, кой различен ще заплаща, в случай че не данъкоплатците? Това са средства от нашите налози. Страшното е кой ще поеме отговорността и кой ще заплаща, в случай че нещо се случи с основите на моста. Защо мислим единствено за момента? Защо се вземат решения в този момент и незабавно? Кой ще носи отговорност за вредите? Ние, регионален шеф, министри, кметове на следващия ден си потеглят. Но аз оставам да пребивавам в този град. Този мост не е мой. Той е на жителите! Реката не е моя. Тя е наша! На всички! Нека помислим не за пясъка, не за инертните материали. Аз ще кажа единствено едно: Искам прекъсване на процедурата! Докато не се произнесат експерти по това капиталово желание, до момента в който проблема с моста не се обясни, жителите на Стамболийски и аз като кмет на община Стамболийски желаеме регионалният шеф да спре процедурата. Лично аз и моят екип ще сме с камера там, на терен, и персонално ще проследявам по какъв начин се извършва този план! Защо ли? Защото постоянно съм казвал, че най-ценният капитал са хората. А ние сме една община – едно семейство! Аз съм част от това семейство и ще пазя моето семейство, тъй като то е моята цитадела!
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР