Георги Костов Агенция Митници, заедно с жандармерията, е завардила цигарените

...
Георги Костов Агенция Митници, заедно с жандармерията, е завардила цигарените
Коментари Харесай

Цигарените заводи и складове са под засилен контрол за контрабанда


Георги Костов

Агенция " Митници ", дружно с жандармерията, е завардила цигарените хранилища и фабрики в страната в акция против производството на незаконни цигари, стана ясно по време на ексклузивен брифинг на управлението на митниците в петък. Причината са сигнали, че родни компании създават цигари с небългарски марки за непознати пазари отвън Европейски Съюз.

Мониторингът е стартирал на 1 февруари

По време на така наречен мониторинг, който е почнал на 1 февруари, се ревизира дали публично заявеното произвеждане от родните производители дава отговор на действителната продукция.

Акцията на митниците включва всички тютюневи данъчни хранилища, в това число фабриката на " Булгартабак " в Благоевград, обвързвана с депутата Делян Пеевски, която въпреки и да е със замираща активност, към момента работят. Акцент е и активността на компанията " Кингс Тобако ", която има заводите в Пловдив и Стара Загора през поредност от компании е обвързвана със притежателите на " Винпром Пещера ".

Ръководството на митниците изясни, че сходен мониторинг не се прави за първи път и не е разгласен публично досега, тъй като организацията предпочитала първо да работи, а след това да афишира резултатите.

В митниците няма политически репресии

С акцията против производителите митниците си изясняват и политическите нападки от последните дни против активността на организацията, които идват главно от страна на Българска социалистическа партия.

През януари левицата нападна акцизната система на Агенция " Митници " БАЦИС и изиска основаване на анкетна комисия по тази тематика в Народното събрание. В последните дни пък рецензиите на " Позитано " са против хвалбите на премиера Бойко Борисов за спада на цигарената контрабанда до исторически ниското равнище от 6%.

Ръководството на митниците е сопнато и от изказване в предаването на бТВ " Лице в лице " в четвъртък на депутата от левицата Драгомир Стойнев, който изнесе данни за спад на приходите от цигарен данък и на хванатите парчета незаконни цигари. Стойнев разгласи още, че държавните институции се употребяват за репресии против политическите съперници.

" На този народен представител бих му споделил: " Вие най-добре знаете, че това (че държавните институции се употребяват за политически репресии, б. р.) не е по този начин, тъй като сестра ви оглавява една от водещите финансови дирекции в Агенция " Митници ", отговаряща за публичните поръчки”, съобщи шефът на институцията Георги Костов.

Планираният за 2017 година данък е събран

В отбрана против рецензиите Георги Костов изнесе просторен отчет за приходите от данък върху цигарите през 2017 година, от който излиза наяве, че организацията е съумяла да събере заложените в проекта й близо 2.4 милиарда лева и е наваксала изоставането от интервала февруари – април 2017 година, когато постъпленията бяха обратно с към 150 млн. лева

Така през предходната година събраните средства по перо " цигари " са с 2.8% повече спрямо 2016 година при леко увеличена ставка.

Изоставането напролет на 2017 година, съгласно разбора на митниците, не се дължи на справедливи пазарни аргументи, а на политика на цигарените компании за изместване на производството. От 2014 година насам приходите от акциза върху цигарите в бюджета са нарастнали от 1.7 милиарда лева на 2.4 милиарда лева, излиза наяве още от данните на финансовото министерство.

Костов разяснява и външните разбори, съгласно които незаконният пазар в сектора се измества от цигарите към тютюна за пушене, където сивият бранш е към 80%. Постъпленията от данък върху тютюн за пушене през 2017 година са близо 49 млн. лева, което е 19.4% над събраните през 2016 година, регистрира Костов.

Задържаните парчета незаконни цигари през предходната година фактически са по-малко от миналата година – 37 млн. къса, а арестуваният тютюн за пушене е 16 136 кг, с което са предотвратени вреди за бюджета в размер на 10 млн. лева, излиза наяве още от разбора на митниците.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР