Георги Гатев се превърна в най-младия районен кмет на Пловдив

...
Георги Гатев се превърна в най-младия районен кмет на Пловдив
Коментари Харесай

Георги Гатев: В „Тракия” има три назряващи проблема, амбицията ми е да ги предотвратим

Георги Гатев се трансформира в най-младия областен кмет на Пловдив със своите 36 години. Той завоюва регион „ Тракия ”, като наследи Костадин Димитров, който пое юздите на Община Пловдив.  Завършил  е   ЕГ „ Иван Вазов ”, а по-късно има  бакалавърска степен по политология в ПУ „ Паисий Хилендарски ”. Магистратурата му е по финанси в УНСС.  
Прочетете още
Още като студент взе участие в основаването на европроект по Оперативна стратегия „ Рибарство и аквакултури ”.  Работил е в няколко частни компании на виновни позиции, а откакто натрупва капитал стартира сполучлив бизнес в областта на автоуслугите, преди да се закълне като кмет.  През целия си живот той е живял и се развивал активността си в регион „ Тракия ”. 

-Г-н Гатев, по какъв начин възприемате работата си като кмет на „ Тракия ”?  Идвате от частния бизнес, какви са първите ви усещания?

- За последните  два месеца мога да кажа, че се сблъсках с неща, които не са се случвали в моя живот. Нови, несъмнено забавни, само че и други, които не утвърждавам. Смятам обаче, че те могат да бъдат преодолени, като приложа осъщественото от мен в частния бранш в общинската администрация.

Това касае най-много оптимизация на процесите и повдигането на успеваемостта, а оттова и резултатите от работата в региона. За образец мога да дама, че има сътрудник, чието работно време не може да бъде запълнено  пълноценно, в случай че се следва шаблона на държавната институция. Тук е моментът, който изисквайки повече от сътрудниците, поставяйки повече задания и изисквайки резултати в период, може да забележим позитивната акомодация от частния в публичния бранш, що се отнася до човешките запаси.

-Район „ Тракия ” е посочен за образец в последните години, а и неслучайно бе определен за квартал номер 1 в Пловдив за живеене,  а новият кмет  Костадин Димитров бе отпред 12 години. Но постоянно споделят, че регион „ Тракия ”, спрямо другите региони няма проблеми, по този начин ли е?

- Район „ Тракия ” за поредна година печели  премията за най-хубав регион за живеене, което се дължи и на добре образувания екип, който господин Димитров има в Тракия.  Това обаче е единствено причина за тези резултати и тяхното надграждане.  Това, което той е съумял да направи за 12 години, в действителност е слагане на висока летва.  Доста по-трудно е да задържиш високото равнище и да надградиш над него, в сравнение с да поемеш регион, където и най-малката интервенция, която извършиш ще бъде видяна.

Районът няма огромни проблеми, защото нещата са се случвали по-правилния метод, само че „ Тракия ” има назряващи такива, които в случай че един началник на администрацията, гледа задоволително далновидно, ще може да ги планува.

Трите съществени назряващи проблеми са – паркирането, местата в детските ясли, както и към този момент остаряващата ВиК инфраструктура. Има и настоящи тематики, които  би трябвало да се решат, тъй като основават спънки в работата на администрацията. Сред тях са хора, които живеят тук, само че нямат адресна регистрация, като има и неголяма събираемост на отговорностите от търговци. 

Така че проблеми в дословния смисъл няма, само че зреещи, които могат да се случат в обозримо бъдеще – да. За това ние ще работим идващите 4 години да ги предотвратим.

-Каква е тактиката и съответните стъпки, за предотвратяването  им?

- Във връзка с паркирането, още в първите месеци на тази година ще създадем оптимизация на паркоместата. С администрацията ще разграфим и разчертаем всички паркоместа, като ще почистим и всички детайли, които са се образували през годините и пречат на ъглови места – бордюри, саморасляци и други.  На избрани места ще преструктурираме и паркирането, като се направи на така наречен „ рибена кост “. Така ще се усилят значително местата – сред 10% и 20%.

В бюджета за 2024 година съм заложил два плана за многоетажни паркинги, като чакаме финансиране за единия – в североизточната част на „ Тракия ”, зона А7. Това е план, който е стартиран от господин Димитров. Вторият план е за паркинг в зона А1, южно от стадион „ Лаута ”, където има интензивно строителство.

В момента детските градини са добре,  но това не би трябвало да ни успокоява, все пак с яслите имаме липса на към 150 места, като имам проект по какъв начин да се оправим с него. Осигурили сме финансирането на план за детски ясли,  а в границите на този мандат ще осъществяваме. Детските ясли ще се намират до блок 41 и 42. Тя ще е допустимо най-голямата за парцела с 8 групи, като дава отговор на всички модерни условия.  Едно от преимуществото на „ Тракия ” е, че има обезпечени 7 терена за детски градини и учебни заведения, като при потребност, постоянно може да се реагира.

Третият проблем – с ВиК инфраструктурата, също би трябвало навременни ограничения, тъй като това е сфера, за която се желае сериозна инвестиция. С новите  жилищни комплекси налягането в региона стартира да не доближава. На места е едва, а по-високите етажи даже няма вода от време на време. Ако то се вдигне – тръбите стартират да се пукат, а и заради това имаме чести повреди.

Успях да проведа диалог с шефа на ВиК – Пловдив, като към този момент имаме проекти за поетапната замяна на инфраструктурата. Ще стартираме от ул. „ Константин Доганов ” до хлебозавода, като с изключение на ВиК инфраструктурата ще оправим и уличната инфраструктура.

-Какво предвиждате в уличната мрежа? Задръстванията към този момент не са непознати и на регион „ Тракия ”?

-Няколко пътни връзки могат значително да облекчат трафика в региона. Още тази година започваме пътя между  зоните А10 и А12, за който държавното управление отпусна 5 млн. лв.. Това ще е в огромна изгода на жителите на микрорайоните А10,А11 и А12.

Едно от най-проблемните места в региона е Скобелева майка и А13, където стават съществени тапи, изключително в час пик. Смятам, че може да се направи директна връзка от ул. „ Цар Симеон ” до Цариградско шосе, което ще отпуши съществено трафика там.

Вторият доста значим план е за нова пътна връзка сред „ Южен ” и „ Тракия ”, която ще свързва  ул. „ Цар Симеон ” и бул. „ Ал. Стамболийски ”. С тези два инфраструктурни планове ще  бъде построен източния кръг и ще имаме цялостно прекосяване през „ Тракия ” до другите региони.

Продължението на бул. „ Санкт Петербург ” е доста значима връзка, която ще отстрани директното прекосяване през региона. Този план е от голяма важност и за реализирането на Математическата гимназия, която ще е позиционирана зад хотел SPS.   „ Тракия ” има потребност от профилирана гимназия, като сме подготвени и за други учебни заведения, в случай че проявят интерес да им осигурим терени.

-Какво предвиждате в бюджета за 2024 година?

-  Надявам се на финансиране на няколко плана, които да стартираме в околните месеци. Един от тях е многоетажният паркинг, за който загатнах. Благодарение на господин Бойко Борисов и държавното управление се осигуриха 5 млн. лв. за новата пътна връзка сред А10 и А12, а също и нов храм за 2,5 млн. лв.,който от 25 години е строителна площадка.  Очакваме и средства за яслите през стратегия на Министерството на образованието.

Една от упоритостите ми е да асфалтираме ул. „ Цар Симеон ”  или така наречен Околовръстно на Тракия, което е в доста неприятно положение. Заложили сме 3,5 млн. лв. за него, само че едва ли ще вземем средствата в цялостен размер за тази година. Ще съобразим съгласно бюджета коя част да стартираме. Също по този начин ще подчертаваме върху междублокови пространства, тротоари и улична мрежа.

С две дребни връзки ще имаме и цялостна съгласуваност на велоалите – едната е да свържем бул. „ Освобождение ” с ул. „ Съединение ” и „ Цар Симеон ” през ул. „ Недялка Шилева ”, а другата от бул. „ Освобождение ” до ул. „ Проф. Цветан Лазаров ”.

Друго, което мисля да осъществяваме в идната година е във всяка една зона – от А1 до А13 да се слагат табели. На тях да има схеми кой блок къде се намира, което ще е в помощ освен на живеещите, а при разнообразни акции, като събирането на едрогабаритни боклуци от Оперативна програма „ Чистота ”.

-Зелената система нещо, с което регион „ Тракия ” постоянно се е гордял, какво предвиждате там?

- Фокусът през тази година ще ни е върху парк „ Майка и дете ”, който е в много окаяно положение и е единственият и не е получил необходимото  внимание през годините.  Там сме заложили средства за планиране и изцяло възобновяване.

Другият парк, по който много  желая да работим, е зад паметника на „ Кан Крум ”. Там планът е  за нещо огромно, освен за тракийци, а и за цялостен Пловдив. В него е заложено водно огледало, състезателен комплекс като на „ Младежкия център ” на Гребната база, детски площадки и други. Това може да е място за почивки и отдих, като осъществяваме и децентрализация – регионите да имат места, в които те вътрешно да провеждат базари и събития, а не всеки празник и почивен ден хората да вървят в центъра на града.
Източник: trafficnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР