Георги Гатев е освободен предсрочно от поста на зам.-председател на

...
Георги Гатев е освободен предсрочно от поста на зам.-председател на
Коментари Харесай

Комисията освободи Георги Гатев от Бюрото за срс-та

Георги Гатев е освободен предварително от поста на зам.-председател на Националното бюро за надзор на специфичните разследващи средства . Това взеха решение депутатите от Комисията за надзор върху службите.

В началото на годината тричленен състав на Върховния административен съд (ВАС) отхвърли жалбата на зам.-председателя на Националното бюро за надзор на специфичните разследващи средства Георги Гатев против решението на ДАНС за лишаване на разрешението му за достъп до класифицирана информация.

Това е и повода за предварителното му освобождение, както изясни ръководителят на парламентарната комисия за надзор върху службите Димитър Лазаров. Ако решението за освобождението на Гатев бъде признато и в пленарна зала, то в едномесечен период би трябвало да бъде определен различен член на бюрото за надзор върху подслушванията .

Димитър Лазаров увери , че отстраняването на Георги Гатев няма да се отрази върху работата на Бюрото.

 Отхвърлиха жалбата на Георги Гатев против решението на ДАНС
Отхвърлиха жалбата на Георги Гатев против решението на ДАНС

Гатев ще апелира решението пред Върховен административен съд

Допускът за класифицирана информация на Георги Гатев беше лишен през лятото на 2017 година след намесата на прокуратурата. Тя сезира ДАНС с изказвания, че Гатев е съветвал обвинени и подсъдими по какъв начин да подават заявките си пред бюрото.

От своя страна родното ФБР лиши позволява на Гатев, а ДКСИ удостовери решението на организацията . Георги Гатев, който е юрист по специалност и беше член на Висш съдебен съвет в интервала 2007 - 2012 година, апелира пред Върховен административен съд, като направи искане съдът да изиска преписката, по която се е произнесла ДКСИ, с цел да може да се реши на база на какви обстоятелства е взето решението на комисията.

Атаката против Гатев пристигна, откакто той и ръководителят на бюрото Бойко Рашков влязоха в спор с основния прокурор и ДАНС поради практиката на двете институции в подслушването и следенето .

 Цацаров желае ново чуване пред депутати на Бойко Рашков и сътрудниците му
Цацаров желае ново чуване пред депутати на Бойко Рашков и сътрудниците му

На намерено за медиите съвещание на отрасловите комисии

Рашков в прав текст упрекна предишното лято прокуратурата и родното ФБР, че попречват работата на повереното му бюро. Стигна се до чуване на Бойко Рашков в Народното събрание и до очна ставка сред него и основния прокурор Сотир Цацаров.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР