Георги Чолаков е съдия във ВАС от пет години. ©

...
Георги Чолаков е съдия във ВАС от пет години. ©
Коментари Харесай

ВСС предлага на президента да назначи Георги Чолаков за нов председател на ВАС

Георги Чолаков е арбитър във Върховен административен съд от пет години.

© Анелия Николова Още по тематиката
Всичко е ясно, да влязат определените

Изборът на членове на Висш съдебен съвет от Народното събрание се трансформира в цялостна бутафория
7 сеп 2017
Двама са претендентите за ръководител на Върховния административен съд

Освен арбитър Георги Чолаков, натрапен от ръководителя Георги Колев, беше номинирана и Соня Янкулова
22 юни 2017
Предизвестеният избор на нов ръководител на Върховния административен съд - в нова фаза

Фаворитът на статуквото Георги Чолаков беше номиниран от близо половината съдии от Върховен административен съд
12 юни 2017
Изборът на нов ръководител на Върховния административен съд наподобява предупреден

В понеделник съдиите от Върховен административен съд ще би трябвало да решат дали и по какъв начин да повдигнат обща кандидатура
25 май 2017

Висшият правосъден съвет (ВСС) ще предложи на президента на назначи Георги Чолаков за ръководител на Върховния административен съд. За него гласоподаваха 20 от членовете на съвета при нужни 17 гласа за годен избор. За другия претендент - Соня Янкулова, гласоподаваха петима от членовете на съвета.

Още преди година името на Георги Чолаков се завъртя като сигурен любимец за поста. Съдии от Върховен административен съд описаха пред " Капитал ", че тя е била наложена от досегашния ръководител Георги Колев. Обяснено е било, че алтернативата е външен човек, като се коментирало името на представляващия Висш съдебен съвет Димитър Узунов. Тази вероятност мобилизирала болшинството съдии във Върховен административен съд и те издигнали кандидатурата му.

Заради разнобой в другите лобита в съвета се говореше до предходната седмица и във Върховен административен съд, и във Висш съдебен съвет, като се вършиха догатки, че избор няма да има, защото няма да се съберат нужните 17 гласа. В края на седмицата в непосредствен до Делян Пеевски уебсайт се появи информация за серия подозрителни имотни покупко-продажби на Чолаков. След няколко часа публикацията беше свалена.

В поддръжка на Чолаков през днешния ден предстоящо се изрече Георги Колев, който съобщи, че това е изборът на съдиите от Върховен административен съд. Юлиана Колева, член на Висш съдебен съвет от парламентарната квота и някогашен народен представител на ГЕРБ, също го поддържа с уточнението, че двамата са работили дружно. Подобно на Колев тя стимулира поддръжката си и с обстоятелството, че той е събрал повече гласове на общото заседание на съдиите от Върховен административен съд.

Другият претендент - Соня Янкулова, която е арбитър във Върховен административен съд от 1998 година, беше препоръчана от трима членове на съвета - Галя Карагьозова, Юлия Ковачева и Соня Найденова. В нейна поддръжка се изрекоха Юлия Ковачева, Лозан Панов, Калин Калпакчиев, Соня Найденова и Галя Карагьозова, които разумно са гласовете за нея.

Очаквайте подробности
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР