Георги Божинов – новият стар класик в съвременната българска литература

...
Георги Божинов – новият стар класик в съвременната българска литература
Коментари Харесай

Излезе сборник с разкази и пътеписи от Георги Божинов

Георги Божинов – новият остарял класик в актуалната българска литература
През 2014 година Георги Божинов беше преоткрит от хиляди читатели с помощта на романа „ Калуня-каля “. Книгата има към този момент 14 издания и бе приета за едно от знаковите заглавия през последните години. А Георги Божинов се трансформира в новия остарял класик в актуалната българска литература.
Роден на 27 януари 1924 година в с. Крива бара, Ломско, Божинов приключва философия в СУ „ Св. Климент Охридски “ с втора компетентност „ Руска лингвистика “. Работи като сътрудник на Българска телеграфна агенция и във вестниците „ Литературен фронт “, „ Отечествен фронт “ и „ Труд “. След обява в сп. „ Септември “ през 1975 година, в която документира свидетелствата на петима българи, лежали в сталинските лагери, той е уволнен и до края на живота си остава без работа.
Автор е на пътеписи, документални разкази, завладяващата историческа повест „ Караджата “ и знаковия разказ „ Калуня-каля “. През 2014 година забравеният шедьовър бе отличен със „ Златен лъв “ от Асоциация „ Българска книга “ за издателски план с най-голяма социална значителност и почетна премия от книжарници „ Хеликон “.
През 2019 година, по концепция на младия режисьор Благой Бойчев, историята на Калуньо оживява на сцената на Родопски трагичен спектакъл „ Н. Хайтов “ – Смолян. Самият Бойчев споделя: В тази история ме сграбчи желанието на героя да възвърне справедливостта, мира и тишината в света, само че посредством принуждение. Защото, в случай че човек се бори против злото със зло, то отново остава зло.
Пиесата получи топло посрещане от феновете на театралното изкуство в Смолян, а при започване на 2020 година гостува в София и Пловдив. В момента се работи и по екранизация на романа, под режисурата на Иглика Трифонова.
За „ Вдън гората Дикчам “
В началото на 2021 година ИК „ Хермес “ ще зарадва феновете на българската литература със сборника с разкази и пътеписи „ Вдън гората Дикчам “. Според Милка Божинова-Рускова, щерка на писателя, това несъмнено е най-важната книга за Божинов – точно като първа книга, като пръв звук, задаващ мярка и усет.
Ето какво още споделя тя за първите произведения на създателя – „ Вдън гората Дикчам “ и „ Юлень “:
Шейсетте години сякаш бяха най-щастливото време на татко ми – Георги Божинов. Яхнал служебния си мотор „ Ява “ или шоколадовокафявата си „ Шкода Октавия “, той обикаляше България със пристрастеност – с оная необяснима пристрастеност, на която се подчиняваш без пояснения, с която просто се раждаш – да бродиш, да наблюдаваш, да се пълниш с картини. Страст, която прави индивида повсеместен.
„ Вдън гората Дикчам “ и „ Юлень “ са първите му книги, издадени през 1960 и 1967 година. Част от пътеписите и разказите в тези две книги са включени в актуалното издание.
Но връщаме се в 60-те години и малко преди този момент, когато младият кореспондент обикаля с велосипед Пиринския край в търсене на тематики за Българска телеграфна агенция, телеграфната организация. Той по-късно си спомня:...Колелото все се търкаляше, търчеше и дрънколявеше по сипаничавите пътища към Пирин. А градчето нямаше една свестна велосипедна работилничка. Не свестна, ами и никаква. Тогава, с изключение на наложителните за Българска телеграфна агенция сухи информации за осъществяване и преизпълнение на проекти и петилетки, той попада и на сюжети, които желаят по-друга разработка, а организацията няма потребност от тях. Тях той предлага на вестник „ Литературен фронт “. И Славчо Васев – остарял вестникар, по него време (1954–1964) основен редактор, ги разгласява с ненаситност и дори го назначил на половин щат като сътрудник на вестника за Пиринския край. От това време са сюжетите на тези, малко условно наречени разкази и пътеписи на „ Вдън гората Дикчам “. Впрочем в самата книга не е маркирано от какъв тъкмо род е. Просто книга. Първа.
 Книгата Модерна обич, въодушевила едноименния сериал, към този момент и на български език Книгата " Модерна обич ", въодушевила едноименния сериал, към този момент и на български език
Истински истории за обич, загуба и възмездие Какво е любовта през днешния ден? Този въпрос си задава Даниъл Джоунс, когато слага началото на к...
„ Вдън гората Дикчам “ несъмнено е най-важната за Божинов – точно като първа книга, като пръв звук, задаващ мярка и усет. Може да се каже, че без нея нямаше да се роди двайсет години по-късно романът шедьовър „ Калуня-каля “. Книгата в по-голямата си част е ситуирана в Западните Родопи, както по-късно е ситуиран и романът.
В тази първа своя книга, както и след време в „ Юлень “, още през цялото време писателят е „ себе си “. Наясно е със себе си, наясно е какво ще го занимава като публицист, наясно е какво желае да каже. Вече е наясно и по какъв начин да го каже.
В един от бележниците си Божинов отбелязва: Да пишеш, както приказваш. Ако, несъмнено, има някаква значимост в говоренето ти. Ако има какво да кажеш, значимо за другите. Ако самичък си забележителен... И не е нужно да се подписваш. Да се познава и без автограф. И всичко да е сгъстено, като запечатан мед.
А „ дикчам “ прочее е турска дума и значи „ прав бор “, „ прав бор “.
Така навлиза в литературата Георги Божинов – като прав бор.
 10 заповеди на прочувствената просветеност 10 заповеди на прочувствената просветеност
През последните години от ден на ден се приказва за значимостта на прочувствената просветеност. Във времената на унищожителна рецензия в социа...
Такъв си и остана: дикчам – Божинов.
Животът му бе сложен. Преживя доста самотни години.
Но както бе споделил на едно място: Земята се върти, светът се върти и последователно идва на мястото си. И към този момент не е самичък.
 
                                                 Милка Божинова-Рускова
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР