Георги Богданов има магистърска степен по Европейска социална политика и

...
Георги Богданов има магистърска степен по Европейска социална политика и
Коментари Харесай

Георги Богданов: Не „gender“ e проблем, а насилието вкъщи

Георги Богданов има магистърска степен по Европейска обществена политика и обществена работа от Нов български университет. Има опит в ръководството на планове и проучванията в обществената сфера. Освен това е работил по редица планове свързани с деинституционализацията, развиването на обществени услуги и антидискриминационни политики за деца и уязвими групи. Георги Богданов има забележителен опит в работата с публични групи, Неправителствени организации, ромската общественост в България, както и с изолирани общности чрез метода за развиване на общностите. В момента е изпълнителен шеф на Националната мрежа за децата. Ето какво показа той пред Дир.бг.

- Г-н Богданов, доста диспути провокира Истанбулската спогодба. Даже се заприказва за нов превод у нас, с цел да се изчистят противоречивите думи. Имате ли наблюдения дали ще има в действителност нов превод и по какъв начин върви процесът?

- Това, което излезе от Съвета на Европа като информация, е, че ще има спомагателни разяснения, свързани с думите „ sex “ и „ gender “. Именно с „ gender “ в този момент се спекулира за понятието „ трети пол “. Това е терминът, който най-вече плаши част от хората, които са срещу ратификацията на конвенцията. Просто думата „ gender “ не е преведена вярно на български, а е трябвало да си остане по този начин и по този начин да се употребява. В българския език няма прецизен еквивалент на думата и това е повода да се преведе като „ обществен пол “.

Тук желая да направя едно конкретизиране, че понятието „ gender “ e необятно известно още от 60-те години на предишния век. Още от това време се употребява думата в разговорния език. С „ gender “ се отбелязват биологичните полови характерности на хората. Това не е нещо, което провокира реакции в други страни от Европа, тъй като там думата е ясно разбираема. Въпреки това от Съвета на Европа ще обяснят в детайли какво значи терминът „ gender “ в спомагателен отчет към конвенцията.

- Очаквате ли това обяснение да се одобри рационално или още веднъж ще породи спор?

- Ние, от Националната мрежа за децата, считаме, че това не е най-големият проблем на конвенцията. За нас огромният проблем е, че има сили – патриотични, крайно-десни християнски, които настройват хората и публичното мнение за назадничавост към разликата и непризнаване на човешките права. Принципно тематиката за човешките права е много подценена у нас. Тези трендове се виждат все по-ясно и изрично в редица други документи и нормативни актове, които се оферират от страна на ръководещите в другите години. Това е огромният проблем за нас. Иначе казусът с „ gender “ e дребен. Става въпрос просто за погрешен превод. По-големият проблем за нас са отрицателните настройки, които се постановат в българското общество, че надали не губим обичайни полезности, губим еднаквост. От това страдат правата на хората, респективно и правата на детето. Като цяло губим и подценяваме всемирен полезности за спокойно общуване, взаимност и пълноправие.

- С приемането на Истанбулската спогодба насилието върху дамите ще придобие ли по-голяма протекция?

- Истанбулската спогодба е документ, който доста ясно демонстрира какво би трябвало да направи всяка една страна, която е утвърдила този документ. В него има освен съответни промени в избрани закони, само че и се вкарва един механизъм за наблюдаване. А това е доста значимо, тъй като точно мониторингът по какъв начин се ползва законодателството у нас не е на равнище. Каквито и промени да създадем в законите, както оферират от Българска социалистическа партия, в случай че не ратифицираме конвенцията, това значи, че ние няма да можем да следим дали има прогрес в предварителната защита на насилието против дами и деца. От Националната мрежа за децата заставаме зад конвенцията, тъй като домашното принуждение директно се отразява на децата.

- Една жена, жертва на домашно принуждение, би могла да окаже опозиция, примерно. Но детето...

- Запознати сме с този призрачен сън, наименуван „ домашно принуждение “. Има спешни центрове, които са доста малко в страната и там нещата ескалират непрекъснато. Имам поради това, че те са препълнени с хора, потърпевши от домашно принуждение. Все повече хора се осмеляват да се извърнат за помощ, само че има и доста, които търпят насилието, тъй като не имат вяра в системата на правораздаването и услугите. Именно на тези хора Истанбулската спогодба дава протекция.

- Ролята на страната в тази ситуация е...

- Голяма, неизбежно. Подписването на конвенцията ще даде протекция на над 1 милион българки, които са подложени на домашно принуждение и на техните деца. Като прибавим и просветителния резултат, нещата ще придобият смисъл. Иначе ще имаме закони, само че няма кой да ги съблюдава и кой да ги схваща. Така повече хора ще стартират да приказват за проблемите си, а това ще им даде и по-голяма опция за помощ и поддръжка.

Темата е значима. И аз се веселя, че се породи спор по въпроса. Чуват се разнообразни тези и се ангажира публичното мнението по някакъв метод. Знаете ли каква е „ черната статистика “ на домашното принуждение. Само през месец август на 2017-а девет български дами са умряли от домашно принуждение. Това бе черен месец. Числото е голямо. И дано всички, които ще четат, а и тези, които работят в това поле, да си дадат сметка за тези нещастия. Тук съдът, прокуратурата и полицията имат значимо значение какво да създадат, както с жертвите - дами и деца, по този начин и с причинителите.

Добре е, че се случва този спор и се надяваме, че Българска социалистическа партия може да промени своето мнение по тази тематика. До преди няколко седмици видни деятели дами в Българска социалистическа партия директно участваха и защитаваха конвенцията. Сега в един миг се вижда едно превръщане на мнението в Българска социалистическа партия. Жалко, че всичко това се прави за продобиване на избор и поддръжка, само че както е видно, това е с противоположен знак за партията.

- Ако не ратифицираме конвенцията...

- Ще останем още веднъж на опашката в Европа и ще загубим доста. От 28 държави-членки на Европейски Съюз всички са подписали Истанбулската спогодба, а 17 са я утвърдили. Турция и Албания са я утвърдили. Ако Българска социалистическа партия, ГЕРБ и другите партии в Народното събрание се обединят единствено към измененията в законите, касаещи домашното принуждение, само че без въвеждането на конвенцията, България ще загуби европейския си образ.

Самият Европейски съюз е подписал конвенцията и може да се каже, че това е най-бързо ратифициращия се документ в Европа, тъй като насилието е на всички места. Мисля, че това е задоволително сладкодумен факт по какъв начин се приема тематиката в Европа и моят зов е дано да не изхвърляме бебето с мръсната вода, тъй като мръсната вода се оказа, че не е мръсна, а е мръсна единствено в нашите лични глави.
АНКЕТА: Запознати ли сте с Истанбулската спогодба ?

НА ФОКУС: Истанбулската спогодба провокира политически земетресения
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР