Геолози от университета в Сиракюз, щата Ню Йорк, установиха причината

...
Геолози от университета в Сиракюз, щата Ню Йорк, установиха причината
Коментари Харесай

Падна една от най-големите научни тайни

Геолози от университета в Сиракюз, щата Ню Йорк, откриха повода за всеобщото измиране перм-триас преди към 252 млн. години. Те заключили, че гибелта на доста типове е била провокирана от изливането на големи количества магма в Сибир.

Тези геоложки процеси довели до климатични промени и до прехода от палеозойската към мезозойската епоха.

Изливането на магма в Сибир оказало своето въздействие върху огромни територии, където се формирали геоложки формирания, формирани от базалтови и седиментни пластове.

В резултат на ерозия седиментните пластове се разрушили и местността придобила тип на низина, разграничена на тераси. Въпросните геоложки формирания са с повърхност към 2 млн. кв.км по източната част на Сибирската платформа.

Геоложките данни сочат, че по едно и също време с изливането на магма е станало най-голямото измиране на типове на Земята, известно като всеобщото измиране перм-триас.

Изчезнали са 96% от морските и 73% от сухоземните типове, както и 83% от типовете инсекти.

По оценка на учените, намаляването на биоразнообразието траяло 60 хиляди години.

Американските учени изследвали геоложкия и химичния състав на геоложките формирания и стигнали до извода, че изливането на магма е повлияло върху отлаганията, съдържащи огромно количество въглеводороди. В резултат в атмосферата били изхвърлени парникови газове и това довело до климатични промени.

Източник: Vesti.bg.
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР