Геоложките процеси, които протичат в Източна Африка, могат да доведат

...
Геоложките процеси, които протичат в Източна Африка, могат да доведат
Коментари Харесай

В Африка откриха първия признак на глобалната катастрофа със започналото разцепване на Земята

Геоложките процеси, които протичат в Източна Африка, могат да доведат до пагубни последствия в близко бъдеще. В този район континентът постепенно се разделя на две елементи, образувайки пукнатини и разломи, заплашващи транспортната и градската инфраструктура, написа Indy100.

Както предвиждат учените, източната част на Африка дефинитивно ще се отдели от континента до 3-4 милиона години. Свързаната с този развой дисторция на земната кора е довело до геоложки разлом - Голямата рифтова котловина, която се простира в продължение на към шест хиляди километра от Ливан до Мозамбик, както и на Червено море. Скоростта, с която двете плочи (Нубийската и Сомалийската) се отклоняват една от друга е 6-7 милиметра годишно. В бъдеще това място ще бъде наводнено и Кения ще се трансформира в остров.

Според геолога Дейвид Адеде, макар че разломът от доста време е сеизмично неактивен, дребни придвижвания могат да зародят в земната кора, което да докара до появяването на площи с огромни количества пукнатини. В този случай мощните дъждове утежняват обстановката, допринасяйки за появяването на други неравности. Така на 19 март огромно разединение пресече кенийския път Mai-Mahiu Narok, който трябваше да бъде незабавно ремонтиран, само че тази краткотрайна мярка няма да го избави от заличаване.

В бъдеще обстановката единствено ще се утежни, предизвестява ученият. В резултат на това ще се появят естествени бедствия, заплашващи живота на хората. Поради това е належащо да се изготви карта на разломите, с цел да се предскаже образуването на нови пукнатини и да се вземе поради това при построяването на нови здания и инженерни уреди.

Превод: БЛИЦ
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР