Геологията на бразилския вулканичен остров Триндаджи е очаровала учените от

...
Геологията на бразилския вулканичен остров Триндаджи е очаровала учените от
Коментари Харесай

Бразилски изследователи откриха скали от пластмаси на отдалечен остров

Геологията на бразилския вулканичен остров Триндаджи е очаровала учените от години, само че откриването на скали, построени от пластмасови боклуци, в това отдалечено леговище за костенурки, провокира паника, съобщи Ройтерс.

Разтопена пластмаса се е преплела със скалите на острова, ситуиран на 1140 км от югоизточния щат Еспириту Санту, което съгласно откривателите е доказателство за възходящото въздействие на индивида върху геоложките цикли на Земята. „ Това е нещо ново и ужасяващо по едно и също време, тъй като замърсяването е засегнало и геологията “, споделя Фернанда Авелар Сантус, геолог от Федералния университет на Парана. Сантус и нейният екип организират химически проби, с цел да открият какъв тип пластмаси се намират в скалите, наречени „ пластигломерати “, тъй като са построени от примес от седиментни гранули и други скални парчета, свързани посредством полимери.

„ Установихме, че замърсяването идва основно от риболовни мрежи, които са доста постоянно срещан боклук на остров Триндаджи “, сподели Сантус, написа Българска телеграфна агенция. „ Мрежите се влачат от морските течения и се натрупват на брега. Когато температурата се увеличи, пластмасата се разтопява и се интегрира в естествените материали на плажа “, сподели тя. Остров Триндаджи е едно от най-важните в света места за запазване на зелените костенурки (Chelonia mydas), които идват там с хиляди всяка година, с цел да снесат яйцата си. Единствените хора на Триндаджи са моряци от бразилския морски флот, които поддържат военна база на острова и се грижат за гнездящите костенурки.

„ Мястото, където открихме тези проби от пластмаса, е наоколо до плажовете, на които зелените костенурки снасят яйцата си “, споделя Сантус. Откритието повдига въпроси за наследството на хората върху планетата Земя. „ Говорим толкоз доста за антропоцена и това е точно той “, споделя Сантус. „ Антропоцен “ е препоръчано от учени наименование на геоложка ера, избрана от въздействието на хората върху геологията и екосистемите на планетата. „ Замърсяването, боклукът в морето и пластмасата, изхвърлена погрешно в океаните, се трансформират в материал, който се резервира в геоложката история на Земята “, прецизира Сантус.

Източник: obekti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР