Геофизикът Дениъл Ротмън от Масачузетския технологически институт смята, че с

...
Геофизикът Дениъл Ротмън от Масачузетския технологически институт смята, че с
Коментари Харесай

Геофизик: Краят на Земята ще настъпи в края на века


Геофизикът Дениъл Ротмън от Масачузетския технологически институт счита, че благодарение на математическото моделиране е пресметнал, че в края на XXI век ще стартира следващото световно измиране на Земята. Това ще стане поради промени в световния цикъл на въглерода, провокирани от антропогенни изхвърляния на въглероден окис. Своята прогноза и пояснения той показа в публикацията, оповестена в списание Science Advances, чиято анотация е показана на уеб страницата Phys.org.

Ротмън е анализирал промените в геохимическия кръговрат на въглерода през последните 450 млн. години. В разбора си той е обхванал петте велики измирания, при които скоростта на изгубването на типовете е била доста по-голяма от нормалната скорост. Той открил, че дестабилизацията на биосферата се получава при основаването на „ пагубни прагове “ на въглеродния цикъл.

Изследователят извел формулата, която свързва относителната смяна на размера на неорганичния въглерод в океана със скоростта на тази смяна. Той посочил, че злополуката ще настъпи при едно от следните две условия. Ако въглеродът се натрупва постепенно, измирането ще настъпи, когато скоростта на неговото акумулиране надвиши темповете, към които могат да се приспособят екосистемите. В случая на бързо и краткотрайно акумулиране решаваща роля ще изиграе величината на промените на размера.

Според учения сега поради антропогенното изхвърляне на парникови газова протича вторият сюжет. Към 2100 година натрупалият се в океаните въглерод ще породи дестабилизиране на биосферата, а това ще провокира шестото подред измиране на типовете. При това изгубването на дивите типове животни и растения може да продължи няколко хилядолетия. /БГНЕС
Източник: bgnes.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР