Генов цитира бившият премиер Бойко Борисов: Толът е печатница за

...
Генов цитира бившият премиер Бойко Борисов: Толът е печатница за
Коментари Харесай

Манол Генов: Толът е печатница за пари, има незаконно изхарчени милиони

Генов цитира някогашният министър председател Бойко Борисов: Толът е печатница за пари, изкарвайте си пари, за какво го влагаме това? Не може единствено да бъркаме у готовите празненство на приходните организации.

Тол системата на страната ни е измежду най-спорните тематики в бранша на пътищата и районната политика – и за превозвачи, и за властта, и за специалистите, и за обществеността.

Трябва да сме оптимисти и да имаме вяра, че е близо денят, в който тол системата в България ще стане предмет на работа и на българското правосъдие, съобщи националният представител от Българска социалистическа партия.

Генов напомни, че по самодейност на Българска социалистическа партия 44-ият парламент през декември 2020 година сезира Сметната палата на Република България с гледище да ревизира публичните поръчки за построяването на така наречен тол система.

Докладът към този момент е реалност и от него излиза наяве, че Агенция „ Пътна инфраструктура “ е изхарчила нелегално 118 млн. за тол система.

Сред описаните нарушавания е и фактът, че пътната организация е предпочела процедурата договаряне без авансово съобщение.

Сметната палата е открила, че тол системата е проектирана и основана като програмен продукт с отворен код и на АПИ са предадени изходния програмен код и техническата документи, съобщи Генов.

Именно затова е неуместно да се одобри, че компанията „ Капш Трафик Солюшънс “ е без конкуренция като реализатор на действия за мониторинг и поддръжка на тол системата. Процедурата за възлагане на публичната поръчка за тол системата е незаконосъобразен, счита Манол Генов.

АПИ се оправдава с аргумента, че въпросната компания „ Капш Трафик Солюшънс “ няма конкуренция за осъществяване на поръчката заради, механически аргументи.

Оправданието на АПИ е, че въпросната компания е построила тол системата по предишен контракт с пътната организация и по този начин би било най-лесно да си продължи с поддръжката и надграждането.

Народният представител от Българска социалистическа партия счита аргумента за неприемлив.
Източник: bg-voice.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР