Генетично изследване на слюнка идентифицира вируса, който причинява Ковид-19, по-точно

...
Генетично изследване на слюнка идентифицира вируса, който причинява Ковид-19, по-точно
Коментари Харесай

Изследване на слюнка открива вируса на COVID-19 по-точно от тест на секрет от носа


Генетично проучване на слюнка разпознава вируса, който предизвиква Ковид-19, по-точно от тестванията на секрет от носа в първите дни на болестта, откри американско изследване, представено от Юнайтед прес интеренешънъл.
Всичко по тематиката: Епидемията ковид (COVID-19) 31067
От три дни преди появяването на признаците до два дни по-късно, проучването на слюнката е до 12 пъти по-вероятно да откри болестта спрямо разбор на секрет от носа, демонстрират данните на учените от Мерилендския университет.

В пробите от слюнка, взети за генетично проучване, се съдържат три пъти по-високи равнища на вирусни кафези от назалните проби, настояват експертите. 

Според тях тестванията със слюнка е по-вероятно да открият инфекцията в самото й начало, когато хората са най-заразни.

В най-ранния стадий на заболяването проучването тъкмо открива съществуването на вируса при 91 % от случаите спрямо 45 на 100 при тестване с назален тампон.

От три до осем дни след развиването на признаците обаче проучването на слюнката открива съществуването на вируса при 89 % от случаите, а това със секрет от носа - при 94 %, демонстрират данните.

При инфектирани, които към момента нямат изявени признаци, само че тестванията със слюнка са позитивни, болестта се демонстрира ден-два по-късно.

За изследването американските откриватели взимат проби от носа и слюнката от 58 доброволци, като 14 от тях се оказват позитивни за новия ковид.

" Тестването със слюнка работи ", сподели съавторът на проучването лекар Доналд К. Милтън от Мерилендския университет. " Изследването може да открие инфекцията по-рано, когато е най-заразна. Освен това е по-евтино, а и по-щадящо от взимането на секрет от носа ", споделя той.

Милтън  акцентира също, че проучването на слюнка способства и за ограничение на близкия контакт сред пациенти и здравни служащи.

Данните от изследването са оповестени в профилираното издание " Майкробайолъджи спектръм ", добавя Българска телеграфна агенция.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР