Генетична медико-диагностична лаборатория Геника от днес ще изследва безплатно медицински

...
Генетична медико-диагностична лаборатория Геника от днес ще изследва безплатно медицински
Коментари Харесай

Лаборатория Геника ще изследва безплатно медици за коронавирус

Генетична медико-диагностична лаборатория " Геника " от през днешния ден ще изследва гратис медицински експерти от първа линия в борбата против Коронавирус 19.
Използването на опростени работни протоколи за PCR диагностика, постоянно води до издаване на фалшиво-отрицателни резултати, предизвестяват от лабораторията.
Към момента " Геника " планува безплатно тестване на 200 здравни служащи на месец, като жестът ще бъде ориентиран към медицинските екипи от държавните лечебни заведения, които са на първа линия в битката с ковид.
В допълнение към това, лабораторията ще тества всички останали медицински експерти на извънредно преференциални цени.
" Нашите фронтови здравни служащи изпитват обезверена потребност от проби. Взехме решение да правим гратис проучване, като все още разполагаме със седмичен финасов потенциал за проучване на 50 здравни експерта. Капацитетът във връзка с база и човешки запас е по-висок и с наслада ще приемем безплатно да обработим спомагателни проби при даване на безвъзмездни реактиви. В този аспект одобряваме всевъзможни дарителски начинания, които да обезпечат закупуването на реактиви за диагностика на SARS-CoV-2 " , декларират от лабораторията.
Лаборатория " Геника " към този момент 15 години прави молекулярно-генетични проучвания, в това числои PCR диагностиката. Екипът от лабораторно звено COVID-19 е формиран от експерти с дълготраен стаж в РНК и ДНК вирусна диагностика и работи според критериите на СЗО за референтни способи на детекция и приоритизация на пациенти, съмнителни за Коронавирус 19.
Доскоро лабораторията се въздържаше да се нарежда на комерсиалния пазар с проучвания за Коронавирус 19. Причината беше твърдата ѝ позиция, че проучванията би трябвало да бъдат поети от страната и да се случват по непоколебим логаритъм, минимизиращ възможни неточности, зародили вследствие на разнообразни опростени работни протоколи, употребявани в част от неспециализираните лаборатории. След като стана ясно обаче, че държавните структури нямат потенциал, а бързите проби превзеха страната, Лаборатория " Геника " реши да активизира своя запас, надявайки се да де своя принос за ограничение на болестта.
От " Геника " предизвестяват, че базовото използване на молекулярно-генетичните способи, включително PCR диагностика, постоянно води до издаване на фалшиво-отрицателни резултати. Причините са няколко:
1. Използване на реактиви с практическа ниска сензитивност и специфика, макар теоретично посочената висока такава.
2. Подбор на реактиви, които таргетират гени с висок мутационен показател.
3. Липсващ надзор за съществуване на количество биологичен материал. Обичайно не участва в комерсиалните реактиви за детекция на SARS-CoV-2. Редно е осъществяване на спомагателни разбори.
4. Липсващ надзор за екстракция на РНК. Обичайно не участва в комерсиалните реактиви за детекцияна SARS-CoV-2. Редно е осъществяване на спомагателни разбори.
" Това са единствено част от критериите, които не са известни на общоприетите клинични лаборатории, които разчитат само на наличието на закупените търговски проби. Затова осъществяването на PCR диагностика от профилирани лаборатории е основно за акуратността на резултата. Всичко това е значимо, когато нашата цел е приемане на резулати с здравна стойност ", акцентират от Лаборатория " Геника ".
" Ако нашата цел е просто бърз скрининг за Коронавирус 19, е задоволително да се работи по опростени схеми,  с избран % допустимост на фалшиво-отрицателни резултати ", допълват от лабораторията.
Всеки жител също може да си направи тест за Коронавирус 19 в Лаборатория " Геника ". Резултатите са подготвени в период от 24 часа. За спомагателна информация може да се свържете с лабораторията на телефон 0897 912 486. Проф. АлбенаТодорова, дбн
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР