Генетичен тест прогнозира склонност към самоубийство с 90% точност при

...
Генетичен тест прогнозира склонност към самоубийство с 90% точност при
Коментари Харесай

Кръвен тест за самоубийство: Промените в един ген предсказват риска 

Генетичен тест предвижда податливост към самоубийство с 90% акуратност при хората в максимален риск. Учени от Университета Джон Хопкинс настояват, че са разкрили химична смяна в един човешки ген, която може да докара до елементарен кръвен тест, който пресмята риска от самоубийство. Генът, прочут като SKA2, е забъркан в метода, по който мозъкът дава отговор на стресовите хормони, оповестява проучването, оповестено в The American Journal of Psychiatry. 

По думите на ръководителя на проучването Захари Камински: 

„ Самоубийството е огромен и предотвратим проблем на публичното здраве, само че до момента сме били възпрепятствани в напъните си за предварителна защита, тъй като нямаме консистентен метод да определим хората, които са с по-голям риск да се самоубият.

С тест като нашия може да сме способни да понижим % на самоубийствата като идентифицираме тези хора и се намесим задоволително рано, с цел да предотвратим злополуката. “

В проучването са взети проби както от здрави хора, по този начин и от хора с психологични болести. 

Генетичният разбор демонстрира, че измежду хората, които са починали в резултат на самоубийство генът SKA2 e бил генетично мутирал. Въпреки че ДНК последователността е същата, генът е имал в добавка химично вещество, известно като „ метилова група “. Хората, които са се самоубили, имат високи равнища на метилация на този ген. 

Учените са тествали прогностичната мощ на теста, като са го приложили върху кръвни проби на хора, за които е било известно, че са риск от самоубийство, частично тъй като към този момент са правили опит. При хората с най-тежък риск от самоубийство, те са разкрили, че пробата е 90% прецизен. Сред младежите пробата е бил с 96% прецизен. Точността е спаднала до 80%, когато са били включени хора с по-малък риск. 

Според Камински този резултат е забележителен: 

„ Открихме ген, който мислим, че може да е доста значим за устойчиво идентифициране на набор от държания – от мисли за самоубийство до опити и действителното осъществяване. “

Източник: PsyBlog

Източник: obekti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР