Генерално погледнато, всички проблеми, които касаят пътната безопасност- и обучение,

...
Генерално погледнато, всички проблеми, които касаят пътната безопасност- и обучение,
Коментари Харесай

За лошите пътища и шофьорските грешки след тежката катастрофа с един загинал и осем ранени

„ Генерално видяно, всички проблеми, които касаят пътната безопасност- и образование, и камери, и пътна полиция, и инфраструктура, и положението на автопарка, са неглижирани ”. Това разяснява Владимир  Тодоров, ръководител на Асоциацията на потърпевшите от произшествия, в ефира на предаването „ Твоят ден ” по NOVA NEWS.

 „ В общество, в което никой не почита закона, на никакви равнища, в това число на най-високи, последователно се деморализира цялото общество и в частност тази характерна група от хора, каквито са нападателните водачи и тези, които използват алкохол и опиати. Наказателният кодекс от позиция на санкции и относителна правдивост предвид на тежестта на нарушаванията, е добър.  Достатъчно високи са наказванията. Но, никой нарушител не съблюдава закона поради това дали е тежък или не е тежък. Степента на възможност да бъде прибавен закона възпира причинителите на такива закононарушения. Що се отнася до Закона за придвижване по пътищата, фактически в административно-наказателните разпореждания има пропуски във връзка с тежестта на наказването. Не може да се позволяват наказателни постановления, които не влизат в действие и санкции, които не се заплащат. Събирането на доказателства е основно, прокурорът наложително би трябвало да отиде да види местопроизшествието. Разследващият, които прави огледа на местопроизшествието, не довършва до край правосъдното произвеждане. Той е дежурен, посещава го, разказва каквото откри там и по-късно различен води следствието ”, е мнението на юриста Людмил Рангелов.

Според Тодоров, за жалост, би трябвало да стане някоя в действителност впечатляваща злополука, с цел да се изследват пътните условия. „ Големият проблем в България с автоекспертизите е, че разполагаме с доста стеснен брой автоексперти. Досега не съм чул да има санкциониран кмет за положението на пътя и някой да понесе отговорност. Имаме извънредно неефикасен административен развой. 50 % от санкциите не се заплащат ”, сподели той.

Адвокат Рангелов добави, че всяко тежко пътно- транспортно произшествие  предполага проучване на всички условия, които имат отношение към пътния случай. „ Прокуратурата няма законодателна самодейност, само че има благоприятни условия да въздейства ”, сподели той.

Владимир Тодоров предложи особено за пияни и дрогирани водачи да се планува законова опция за конфискуване или краткотрайно задържане на автомобила.

 „ Многобройните нарушавания водят надлежно до лишаване на точки от контролния  ваучър. Когато се премине сериозната  граница, на процедура лидерът остава без удостоверение за правоуправление. Това не взема решение казуса. Които си е извършител, той кара и без удостоверение за правоуправление ”, приключи юрист Рангелов.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР