Генералният щаб на въоръжените сили на Украйна съобщи, че украинските

...
Генералният щаб на въоръжените сили на Украйна съобщи, че украинските
Коментари Харесай

Русия съсредоточава усилията си в превземането на Бахмут, Украйна отблъсква атаките

Генералният щаб на въоръжените сили на Украйна заяви, че украинските военни в неделя са отбили офанзиви на съветски войски край 11 обитаеми места в Донбас .

Руските сили напредват в три направления, само че не престават да концентрират главните си старания в нахлуване в посока Бахмут , заяви Генералният щаб на украинската войска.

" Врагът води несполучливи настъпателни дейности в посока Лиманск, Авдиевка и Запорожие. Продължава настъпателните дейности в посока Бахмут. В други посоки той води отбраната ", сподели щабът.

Руските сили покрай Бахмут ( Източен Донбас ) от ден на ден употребяват въздушни удари, до момента в който не престават настъплението си, сподели Генералният щаб в отчет по-рано в неделя.

Според военни анализатори до момента в който завладяването на Бахмут би имало алегорично значение за Русия, това не би било значимо от стратегическа позиция и не би довело до значително изместване на войната.

През миналото денонощие украинските сили отблъснаха офанзивите на окупаторите в регионите на обитаемоте места Стелмахивка и Новоселивск в Луганска област и Виймка, Роздоливка, Билогоривка, Парасковийвка, Бахмут, Ступочки, Новобахмутивка, Первомайск и Марийнка в Донецка област, се споделя в известието.

Генералният щаб предизвестява, че продължава опасност от съветски удари с ракети и дронове в цяла Украйна.

Русия желае Бахмут, тъй като градът е ключът към завладяването на Донецка област. Бахмут е непрекъснато нападнат, най-вече от частната войска " Вагнер ". Повечето хора напуснаха града, само че все пак хиляди от тях остават по домовете си.

" Звездата " на шефа на частната войска " Вагнер ", близкия до съветския президент Владимир Путин - Евгений Пригожин , " стартира да избледнява след месеци на напредък ", откакто той не съумя да извърши обещанията да превземе Бахмут. Това написа Радио Свобода, като цитира анализатори от американския Институт за проучване на войната (ISW).

Те допускат, че Путин е желал резултати от Пригожин военачалник Сергей Суровикин , изключително в опитите да се пречупи волята на Украйна и нейните западни поддръжници да продължат войната.

" Защото опитът на Пригожин да превземе Бахмут е завършил, а въздушната акция на Суровикин не направи нищо повече от това да аргументи премеждия на украинските цивилни ", споделя ISW. Добавя, че Суровикин е употребявал за офанзивата по-голямата част от съветския ресурс от прецизни ракети.

В началото на януари военачалник Сергей Суровикин беше свален от поста пълководец на съветските сили в Украйна и сменен с шефа на съветския Генерален щаб военачалник Валерий Герасимов.

Путин, както допускат анализаторите, " наподобява е решил да изостави зависимостта от Пригожин и неговите нередовни сили и още веднъж да се довери на Герасимов, Шойгу и елементарните съветски военни ".

" Може би Путин се е почувствал заплашен от възхода и нетактичното самоутвърждаване на Пригожин ", не изключва ISW.

Бахмут продължава да е главната гореща точка на фронта. Боевете за града, в които наемниците от групата на Пригожин играят забележителна роля, се водят от юли 2022 година Военни анализатори отбелязвата, че завладяването на Бахмут има по-скоро алегорично значение за Русия, само че не е значимо от стратегическа позиция.

През януари пресслужбата на създателя " Вагнер " - Пригожин, разгласи " цялостното освобождение " на Соледар, дребен град, ситуиран на 20 километра от Бахмут. По-късно тази информация беше доказана от Министерството на защитата на Русия. Генералният щаб на въоръжените сили на Украйна към момента не е удостоверил загубата на града.
Източник: svobodnaevropa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР