Генералният секретар на Световната здравна организация (СЗО) подчерта значението на

...
Генералният секретар на Световната здравна организация (СЗО) подчерта значението на
Коментари Харесай

СЗО: Светът трябва да се подготвя за болестта X

Генералният секретар на Световната здравна организация (СЗО) акцентира смисъла на подготовката за " заболяването Х ", като изрази вяра, че до месец май тази година страните ще реализиран световно съглашение за битка с пандемиите, с цел да се оправят с този " общ зложелател ".

 

" Споразумението може да сплоти целия опит, всички провокации, пред които сме се изправяли, и всички решения в едно ", съобщи Тедрос Адханом Гебрейесус на Световния стопански конгрес в Давос, Швейцария, съобщи Агенция Франс Прес.

 

Като съобщи, че понятието " Х " (неизвестна болест), е употребявано за първи път през 2018 година, Гебрейесус означи, че има незнайни неща, които могат да се случат, и че всичко е " въпрос на време, а не на дали ".

 

" Не бива да оставаме неподготвени ", съобщи Гебрейесус по време на панелната полемика, озаглавена " Подготовка за болест Х ".

 

Като засегна въпроса за смисъла на научноизследователската и развойната активност, както и на здравната инфраструктура и работната мощ, с цел да бъдем готови за болест Х, той акцентира, че първичното опазване на здравето е от решаващо значение, което светът разбра по време на коронавирусната пандемия.

 

През 2020 година СЗО съобщи, че първият „ патоген X “ би трябвало с право да бъде приет за ковид SARS-CoV-2, който аргументи пандемията от COVID-19. В същото време има огромна възможност други да го последват.

Изследователите споделят, че това се дължи на опасността от рекомбинация

с високи равнища на човешки грип, повишаващи риска човек да се болести и с птичи грип.

 

Други от дълго време спекулират, че заболяването X ще пристигна по-общо от зоонозно предаване – скотски вирус или бактерия, която минава към хората.

 

Някои даже предизвестиха, че заболяването Х може да бъде провокирана от биологична разновидност, случай или терористична офанзива, която изненада света и се популяризира бързо.


Досега учените са осведомени с 25 фамилии вируси

всяко от които включва стотици или хиляди разнообразни вируси, всеки от които може да еволюира, с цел да аргументи пандемия.

 

Още по-лошо, те пресмятат, че може да има повече от един милион неоткрити вируси, които могат да прескачат от един тип в различен, да мутират трагично и да убият милиони човешки същества.

 

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР