Генералният секретар на ООН призова в сряда за глобална коалиция,

...
Генералният секретар на ООН призова в сряда за глобална коалиция,
Коментари Харесай

Антонио Гутериш призова за ускоряване на прехода към зелената енергия

Генералният секретар на Организация на обединените нации прикани в сряда за световна коалиция, която да форсира внедряването на технологията за акумулатори, като прикани страните да облекчат рестриктивните мерки върху интелектуалната благосъстоятелност, с цел да ускорят прехода от изкопаеми горива и да се борят с изменението на климата , оповестява Агенция Ройтерс.

Молбата на Антонио Гутериш идва, когато Световната метеорологична организация (СМО) разгласява годишния си отчет, който откри, че четири основни знака за изменението на климата - концентрации на парникови газове, повишаване на морското ниво, топлота на океана и подкиселяване - слагат нови върхове през 2021 г .

Във видеозабележки, оповестени дружно със положението на климата на СМО, висшият чиновник на Организация на обединените нации назова отчета " мрачна литания на неуспеха на човечеството да се оправи с нарушаването на климата " и изложи пет дейности, които държавните управления би трябвало да подхващат, с цел да " започват " енергийния преход.

" Глобалната енергийна система е разрушена и ни доближава все по-близо до климатичната злополука ", сподели Гутериш, добавяйки, че до момента в който цената на възобновимите технологии като вятърна сила и слънчева сила са спаднали доста, главните бариери попречват необятното разпространяване.
 Мръсният въздух убива 9 милиона души годишно по света
Мръсният въздух убива 9 милиона души годишно по света

От 2015 година насам

Гутериш прикани страните, производителите, софтуерните компании и финансистите да обединят напъните си за бързо следене на внедряването на батериите, което съгласно него е общо богатство и не би трябвало да се възпира от ограничавания на интелектуалната благосъстоятелност.

Той прикани за интернационална съгласуваност за разширение и диверсификация на веригите за доставки за технологии за възобновима сила и първични материали, които са съсредоточени в няколко страни.

Висшият посланик на Организация на обединените нации също прикани страните да ускорят процеса на издаване на разрешителни за планове за възобновима сила - сходно на скорошно предложение на Европейски Съюз и възобнови апелите си към държавните управления да отстранен дотациите за изкопаеми горива.

За да се даде на разрастващите се страни по света по-голям достъп до възобновима сила за зареждане на възходящото им население, Гутериш също прикани частните банки и банките за развиване да утроят вложенията във възобновими източници до 4 трилиона $ годишно и да оказват помощ на бедните страни с първични разноски, свързани с вятърна и слънчева сила.

" Търговските банки и всички детайли на международната финансова система би трябвало фрапантно да усилят вложенията във възобновими енергийни източници, защото последователно отстраняват изкопаемите горива ", сподели той.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР