Генералният секретар на ООН Антониу Гутериш заяви, че социалните и

...
Коментари Харесай

ООН: Ваксината няма да премахне щетите от пандемията |

Генералният секретар на Организация на обединените нации Антониу Гутериш съобщи, че обществените и икономическите последствия от COVID-19 " са големи и не престават да се усилват ", както и че ще продължат да се усещат и след години или десетилетия, заяви Асошиейтед прес. 

По време на първата среща за COVID-19 на Генералната асамблея Гутериш съобщи, че е наивно да се има вяра, че имунизациите ще отстранен вредите от световната пандемия. Той разкритикува и страните, които не съблюдават рекомендациите на Световната здравна организация.

Антониу Гутериш съобщи още: „ Почти година след пандемията се сблъскваме с човешки нещастия и изключителни обстановки в региона на публичното опазване на здравето и филантропичната активност. " Той добави, че поради пандемията бедността се усилва, от ден на ден хора се сблъскват с действителна опасност от апетит, както и че е допустимо човечеството да се сблъска с " най-голямата криза от осем десетилетия насам ". Гутериш добави, че пандемията ще усили и неравенството. 

Председателят на Общото заседание на Организация на обединените нации Волкан Бозкър съобщи, че е " значимо да бъде обезпечен обективен достъп до имунизациите, да се работи за отбрана на най-уязвимите страни, както и да се обезпечат запаси за икономическото възобновяване ". Той добави, че " би трябвало да се внимава, с цел да не се накърнят човешките права и да не се подкопаят демократичните правила ". 

Гутериш и Бозкър приказваха по време на първата среща за COVID-19 на представителите на 193-те членки на Организация на обединените нации, която стартира с минута безмълвие за всички над милион и половина жертви на ковид.

Какво споделиха европейските водачи?

Френският президент Еманюел Макрон повтори предлагането си за т.нар. „ механизъм за даряване “, съгласно който част от първите ваксини, без значение дали те са създадени в Европа, Китай, Русия или Съединени американски щати, ще доближат и до разрастващите се страни.

Германският канцлер Ангела Меркел съобщи, че напредъкът в създаването на имунизациите " дава съображение за вяра " на човечеството, както и че за възобновяване на стопанските системи ще е належащо и в допълнение финансиране.

Председателят на Европейския съвет Шарл Мишел уточни, че основният урок от пандемията е това, че " бяхме хванати неподготвени ". Той съобщи, че създаването на ваксини за по-малко от година, а не за 10 година, колкото нормално лишава, се е случило с помощта на " невиждано световно сътрудничество между научната общественост и промишлеността, на които обществените управляващи са оказали нужната поддръжка и финансиране. "

Той добави, че " правилото на повсеместен достъп до новите ваксини против COVID-19 е главен, а задачата би трябвало да бъде да гарантирането на достъп до ваксини, лекуване и проби за бъдещи пандемии. Това би трябвало да бъде несъмнено в контракт. "
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР