Генералният секретар на ООН Антониу Гутериш призова за по-голям международен

...
Генералният секретар на ООН Антониу Гутериш призова за по-голям международен
Коментари Харесай

Шефът на ООН призова за по-голям натиск върху Мианма

Генералният секретар на Организация на обединените нации Антониу Гутериш прикани за по-голям интернационален напън върху Мианма да сътвори условия за безвредното завръщане на стотици хиляди мюсюлмани рохинги, които избягаха от страната след интервенции на армията против тях през август, съобщи Ройтерс.

През май Организация на обединените нации и Мианма реализираха съглашение, за което Организация на обединените нации се надява в последна сметка да разреши на хиляди рохинги да се завърнат безвредно и непринудено.

"Този меморандум за съгласие е първата стъпка по пътя към последователното признание на правата на хората. На този стадий успяхме да получим тази отстъпка от Мианма. Да изпробваме искреността й и да продължим в посока към признаването на цялостни права на хората ", сподели Гутериш в бамбуков заслон в бежански лагер на югоизточното крайбрежие на Бангладеш.

Посещението на Гутериш идва 10 месеца, откакто набези от мюсюлмански екстремисти провокираха интервенция на армията, при която над 700 000 души от формираното най-вече от мюсюлмани етническо малцинство на рохингите бяха принудени да избягат в прилежащ Бангладеш. Организация на обединените нации дефинира дейностите на армията против рохингите като етническо пречистване, а Мианма отхвърля това.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР