Генералният секретар на ООН Антониу Гутериш призова за незабавно прекратяване

...
Генералният секретар на ООН Антониу Гутериш призова за незабавно прекратяване
Коментари Харесай

Антониу Гутериш призова за незабавно прекратяване на военните действия край Запорожката АЕЦ в Украйна

Генералният секретар на Организация на обединените нации Антониу Гутериш прикани за неотложно преустановяване на военните дейности край Запорожката АЕЦ в Украйна - най-голямата атомна електроцентрала в Европа, съобщи Ройтерс.

" Приканвам военните сили на Руската федерация и Украйна да преустановят всички бойни дейности в непосредствена непосредственост до централата и да не вземат на прицел инсталациите й или покрайнините край нея ", уточни в изказване Гутериш.

" Силно смутен съм от развиването на обстановка във и към Запорожката АЕЦ в Южна Украйна. Призовах всички заинтригувани страни да проявят здрав разсъдък и здравомислие, и да не подхващат никакви дейности, които биха могли да застрашат физическата целокупност, сигурност или сигурност на атомната централа ", съобщи ръководителят на Организация на обединените нации, представен от ДПА.

" За страдание, вместо деескалация през последните седем дни имаше известия за нови извънредно тревожни произшествия, които, в случай че продължат, може да доведат до злополучие ", добави той.

Централата в украинския град Енергодар беше подложена неколкократно на артилерийски обстрел и й бяха нанесени вреди през уикенда. Критична инфраструктура обаче не беше наранена. Русия и Украйна се упрекват взаимно за офанзивите.

По предложение на Русия Съветът за сигурност на Организация на обединените нации ще разиска по-късно през днешния ден в Ню Йорк обстановката в АЕЦ-а. Ръководителят на Международната организация за атомна сила (МААЕ) Рафаел Гроси ще осведоми в резюме членовете на Съвета.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР