Генералният секретар на ООН Антониу Гутериш призова света да обяви

...
Генералният секретар на ООН Антониу Гутериш призова света да обяви
Коментари Харесай

Нона Караджова: До 2030 г. могат да се намалят парниковите емисии с 45%

Генералният секретар на Организация на обединените нации Антониу Гутериш прикани света да разгласи изключително климатично състояние. Този апел той насочи на виртуална среща на върха, провеждаща се на петата годишнина от подписването на Парижкото съглашение за климата. Целта е да се понижат международните излъчвания на парниковите газове с 45% до 2030 година спрямо равнищата от 2010 година

" Това може да се случи, в случай че всички страни проявят упоритостта, която прояви Европейският съвет ", разяснява в " Денят стартира " по Българска национална телевизия някогашният министър на околната среда и водите Нона Караджова.

На 10 и 11 декември се одобриха основни решения. Едно от тях е да се усили равнището на упоритост на Европейски Съюз за понижаване на парникови газове.

Караджова изясни, че на апела на Гутериш са реагирали няколко страни от най-големите емитери на парникови газове. Сред тях са Китай и Съединени американски щати.

" Джо Байдън, новоизбраният американски президент, съобщи, че още в първия ден от встъпването си в длъжността, ще се върне още веднъж в Парижкото съглашение. Това дава късмет нещата в света да се случат. Разбира се, чака се какво ще кажат Русия, Бразилия, Австралия, които към момента не са декларирали нови по-амбициозни равнища ", сподели Караджова.

По нейно мнение, цялото общество - от политиците, които взимат решения, през бизнеса и жителите в всекидневието си би трябвало да оказват помощ, с цел да не се стигне до там, че вследствие на парниковия резултат температурите да стигнат до равнища, които да доведат до катаклизми и до изгубване на биоразнообразието.

" Хубавата вест е, че като преходно гориво за страните до 2030 г се позволява и природният газ, а доста евентуално и атомната сила. Това е доста сериозен късмет за нашата страна по-безболезнено да мине тоя преход до 2030 година ", изясни Караджова.

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР