Генералният секретар на ООН Антониу Гутериш пришпори страните и компаниите

...
Генералният секретар на ООН Антониу Гутериш пришпори страните и компаниите
Коментари Харесай

Шефът на ООН: Провалът с климата ще означава икономическа катастрофа

Генералният секретар на Организация на обединените нации Антониу Гутериш пришпори страните и фирмите да се оправят с климатичните промени, изтъквайки, че неуспехът да го създадат би означавал " икономическа злополука ", оповестява " Асошиейтед прес ".

Говорейки по време на годишната среща на Организация на обединените нации за климата в Мадрид Гутериш уточни, че опасенията, че ограниченията за понижаване на излъчванията на парникови газове ще убият съществуващите промишлености, пренебрегват опциите, произлизащи от " зелената стопанска система ".

" Прекалено дълго време корпорациите разгласяваха подправената история, че икономическият напредък и оправянето с климатичните промени са несъвместими ", настоя Гутериш, допълвайки: " Това се парадокс. "

" Всъщност неуспехът в оправянето с световното стопляне е сполучлива рецепта за икономическа злополука ", добави шефът на Организация на обединените нации.

Той цитира изследване, показващо, че прекосяването към нисковъглеродна стопанска система може да сътвори 65 млн. нови работни места по света до 2030 година и да усили растежа с 26 трлн. $.

Учените споделят, че страните би трябвало да спрат изгарянето на изкопаеми горива най-късно до 2050 година, с цел да се подсигурява, че междинната международна температура няма да се увеличи повече от 1,5 градуса по Целзий през това столетие.

" Този преход би трябвало да се направи в интерес на всички ", акцентира Гутериш и добави: " И в случай че не се направи този преход, ще разреши единствено, както споделих, оцеляването на най-богатите. "

Коментарите му бяха направени, до момента в който договарянията в Мадрид публично навлязоха в последните си два дни, като споразуменията по основни въпроси към момента не са достигнати.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР