Генералният секретар на ООН Антониу Гутериш осъди днес пред Съвета

...
Генералният секретар на ООН Антониу Гутериш осъди днес пред Съвета
Коментари Харесай

Зеленски пред Съвета за сигурност: Русия трябва да спре ядрения си шантаж

Генералният секретар на Организация на обединените нации Антониу Гутериш осъди през днешния ден пред Съвета за сигурност на международната организация " неуместната " война в Украйна, тъкмо шест месеца след началото на съветската инвазия, и сподели, че днешният ден съставлява " печален и драматичен жалон ", съобщи Франс прес.

" Днешният ден бележи един печален и драматичен жалон, шест месеца от началото на съветската инвазия в Украйна на 24 февруари ", сподели Гутериш и осъди последствията от тази " неуместна война, излезли надалеч отвън рамките на Украйна ".

Той повтори дълбокото си безпокойствие, обвързвано с бойните дейности към Запорожката АЕЦ. " Всякаква нова ескалация на обстановката може да докара до самоизтребление ", добави Гутериш.

Във връзка с този въпрос украинският президент Володимир Зеленски прикани Русия да " спре абсолютно нуклеарния си шантаж и просто да се изтегли от централата " във видеопослание, публикувано на съвещанието на Съвета за сигурност на Организация на обединените нации.

В началото на съвещанието съветският непрекъснат представител в Организация на обединените нации Василий Небензя се опълчи на присъединяване на Зеленски, отбелязвайки, че не възразява по принцип против присъединяване на украинския президент, а против обстоятелството, че той не участва персонално. Страните членки на Съвета за сигурност обаче гласоподаваха в поддръжка на присъединяване на Зеленски с 13 гласа " за ", един " въздържал се " и един " срещу ".

" Днес нашата страна отбелязва Деня на независимостта си и в този момент всеки може да види какъв брой доста светът зависи от нашата самостоятелност ", сподели Зеленски по видеовръзка пред Съвета за сигурност на Организация на обединените нации, представен от ДПА. Ако Русия не бъде спряна в този момент, " съветските убийци евентуално ще стигнат и до други страни в Европа, Азия, Африка и Латинска Америка ", сподели украинският президент и добави, че " Русия би трябвало да бъде държана виновна за незаконната си експанзия против Украйна ".

Зеленски заяви, че Русия е изстреляла ракети против жп гара в Днепропетровска област, в Централна Украйна, отбелязва Ройтерс. " Това е нашето ежедневие. По този метод Русия се приготви за това съвещание на Организация на обединените нации ", добави той. Зеленски сподели, че има убити и ранени при ракетните удари и предизвести, че броят на жертвите може да нарасне.

" Днес се навършват шест месеца от авансово плануваната, неоправдана, брутална и широкомащабна война на Русия против Украйна..., шест месеца на безсрамни неистини и нарушавания на интернационалното право..., шест месеца на ужасни жестокости ", сподели на собствен ред американската непрекъсната представителка в Организация на обединените нации Линда Томас-Грийнфийлд.

И " за това принуждение и кръвопролитие, за тази филантропична и продоволствена рецесия, за тези нарушавания на човешките права и закани против уязвими групи цялата отговорност носи само Русия ", добави тя.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР