Генералният секретар на ООН Антонио Гутериш заяви, че страните в

...
Генералният секретар на ООН Антонио Гутериш заяви, че страните в
Коментари Харесай

Гутериш: Страните в конфликта в Газа потъпкват международното право

Генералният секретар на Организация на обединените нации Антонио Гутериш съобщи, че страните в спора в Газа " потъпкват " интернационалното право и ги прикани да приложат неотложно филантропично преустановяване на огъня.

Говорейки на Световния стопански конгрес в Давос, Гутериш сподели, че враждуващите страни " подценяват интернационалното право, потъпкват Женевските конвенции и даже нарушават Хартата на Организация на обединените нации ", съобщава Reuters.

 

„ Светът стои настрани, до момента в който цивилни, най-вече дами и деца, са убити, осакатени, бомбардирани, принудени да изоставен домовете си и им е отхвърлен достъп до филантропична помощ. Повтарям апела си за неотложно филантропично преустановяване на огъня в Газа и развой, който води до резистентен мир за израелци и палестинци, учреден на решение за две страни ”, добави Гутериш.

 

Израелският министър председател Бенямин Нетаняху отхвърли апелите за преустановяване на огъня, заявявайки, че Израел ще продължи офанзивата си в Газа, до момента в който не победи Хамас и не върне заложниците, взети там по време на смъртоносната офанзива от въоръжени бойци на Хамас на 7 октомври.

 

Израелските бомбардировки и наземна атака в палестинския анклав в отговор на офанзивите на Хамас прогониха множеството от 2,3-милионното население на Газа от домовете им.

 

Израелската войска неотдавна концентрира офанзивата си в южния завършек на анклава, където близо 2 милиона души се приютяват в палатки и други места за краткотрайно настаняване, след първичната фаза на войната, съсредоточена на север.

 

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР