Генералният секретар на ООН Антонио Гутериш в сряда отново предупреди,

...
Генералният секретар на ООН Антонио Гутериш в сряда отново предупреди,
Коментари Харесай

Гутериш: Войната влошава световната продоволствена криза

Генералният секретар на Организация на обединените нации Антонио Гутериш в сряда още веднъж предизвести , че предстоят години на всеобщ апетит, в случай че възходящата международна продоволствена рецесия поради войната в Украйна остане неконтролирана. Той прикани Русия да освободи украинското зърно, заяви Агенция Франс Прес.

По време на среща на върха на Организация на обединените нации в Ню Йорк, Гутериш сподели, че войната в Украйна усложнява световната продоволствена неустановеност , която към този момент се утежнява от стоплянето на температурите и пандемията на ковид.

Гутериш сподели, че единствено за две години броят на хората с тежка продоволствена неустановеност се е удвоил - от 135 милиона преди пандемията до 276 милиона през днешния ден.

Той добави, че повече от половин милион души живеят в условия на апетит, което е нарастване от над 500 % от 2016 година

" Сега войната в Украйна ускорява и форсира всички тези фактори: изменението на климата, Covid-19 и неравенството ", сподели той на срещата по отношение на възходящата продоволствена рецесия, управлявана от държавния секретар на Съединени американски щати Антъни Блинкън.
 Гутериш договаря за облекчение на доставките на зърно от Украйна
Гутериш договаря за облекчение на доставките на зърно от Украйна

За да предотврати евентуален световен дефицит на храни

" Това заплашва да вкара десетки милиони хора в продоволствена неустановеност, последвана от недохранване, всеобщ апетит и апетит, в рецесия, която може да продължи с години ", добави Гутериш.

Преди нахлуването на Русия в съседа ѝ през февруари, Украйна изнасяше 4,5 милиона тона селскостопанска продукция на месец през своите пристанища - 12 % от пшеницата на планетата, 15 % от нейната царевица и половината от слънчогледовото масло.

Но защото пристанищата Одеса, Черноморск и други са откъснати от света от съветски военни кораби, доставките могат да пътуват единствено по претрупани сухопътни направления, които са надалеч по-малко ефикасни.

Гутериш прикани Русия да освободи украинския експорт на зърно.

" Нека бъдем ясни: няма дейно решение на продоволствената рецесия без реинтегриране на производството на храни в Украйна ", сподели той. Русия би трябвало да позволи безвредния и сигурен експорт на зърно, съхранявано в украинските пристанища. Могат да бъдат проучени различни транспортни направления - даже в случай че знаем това единствено по себе си, това няма да е задоволително за решение на казуса ", добави Гутериш.

Шефът на Организация на обединените нации сподели също, че съветските храни и торове " би трябвало да имат цялостен и безграничен достъп до международните пазари ".

Русия е водещият в света снабдител на основни торове и газ. Войната и интернационалните стопански наказания против Москва нарушиха доставките на торове, пшеница и други артикули от двете страни, като покачиха цените на храните и горивата, изключително в разрастващите се страни.
 Гутериш: Войната сред Русия и Украйна изостри продоволствената, енергийната и икономическата рецесия
Гутериш: Войната сред Русия и Украйна изостри продоволствената, енергийната и икономическата рецесия

Според него би трябвало да се отстранен ненужните забрани за импорт

Торовете не са обект на западните наказания, само че продажбите са прекратени от ограниченията, подхванати против съветската финансова система, настояват дипломати.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР