Генералният секретар на ООН Антонио Гутериш призова за решаващи разговори

...
Генералният секретар на ООН Антонио Гутериш призова за решаващи разговори
Коментари Харесай

„Нарушени обещания, счупени животи и счупени рекорди“: Шефът на ООН призовава за „драматични“ действия в областта на климата

Генералният секретар на Организация на обединените нации Антонио Гутериш прикани за решаващи диалози на COP28 в Дубай, с цел да се очертаят „ трагични дейности в региона на климата “, предупреждавайки, че „ не сме на път “ за световното стопляне.

Ръководителят на Организация на обединените нации насочи апела си за сливане, защото световната организация предизвести в нов отчет, че обещанията на страните за понижаване на парниковите газове слагат Земята на път за стопляне надалеч оттатък основните граници – евентуално до пагубните 2,9 градуса по Целзий през този век.

„ Лидерите не могат повече да ритат консервата “, сподели Гутериш.

„ Сегашните трендове водят нашата планета към безизходно повишаване на температурата от три градуса. Накратко, отчетът демонстрира, че разликата в излъчванията е по-скоро като емисионен каньон. Каньон, посипан с неспазени обещания, счупени животи и счупени върхове ", продължи той.

" Всичко това е неуспех на водачеството, изменничество на уязвимите и голяма пропусната опция. "

Отговорът би трябвало да „ възпламени фитила към детонация на упоритост през 2025 година “, сподели той.

" Това значи национални проекти с ясни цели за 2030 година и 2035 година, които са в сходство с 1,5 градуса, които обгръщат цялата стопанска система и които начертават курс за преустановяване на изкопаемите горива. "

Вземайки поради проектите на страните за понижаване на въглерода, Организация на обединените нации предизвести в понеделник, че планетата е на път към пагубно нагряване сред 2,5C и 2,9C до 2100 година Въз основа единствено на съществуващите политики и напъните за понижаване на излъчванията, световното стопляне ще доближи 3C.

Но светът продължава да изпомпват рекордни равнища на парникови газове в атмосферата, като излъчванията са се нараснали с 1,2% от 2021 година до 2022 година, сподели Програмата на Организация на обединените нации за околната среда, добавяйки, че нарастването значително се дължи на изгарянето на изкопаеми горива и промишлените процеси.

Преговорите за климата COP28 стартират по-късно този месец в Дубай.

(AFP)

Източник: france24.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР