Генералният секретар на ООН Антонио Гутериш призова вчера в четвъртък

...
Генералният секретар на ООН Антонио Гутериш призова вчера в четвъртък
Коментари Харесай

Гутериш призовава за прекратяване на огъня в Судан преди Рамадан

Генералният секретар на Организация на обединените нации Антонио Гутериш прикани през вчерашния ден в четвъртък за оповестяване на преустановяване на огъня сред враждуващите страни в Судан, въоръжените сили и полувоенните формирования, преди началото на Рамадан, свещеният месец за мюсюлманите.

„ Призовавам всички страни в Судан да зачитат полезностите на Рамадан

като пристъпят към преустановяване на военните дейности “ този месец, сподели господин Гутериш, обръщайки се към Съвета за сигурност на Организация на обединените нации.

„ Това преустановяване на военните дейности би трябвало да докара до дефинитивно прекъсване на оръжията в страната “ и да я сложи на „ пътя към дълготраен мир за суданския народ “, добави той, настоявайки, че „ полезностите на Рамадан би трябвало да надделеят “.

Войната в щата с 44 милиона поданици опълчва силите на военачалник Абдел Фатах ал-Бурхан, началник на въоръжените сили и де факто държавен глава, против тези на военачалник Мохамед Хамдан Дагло, началник на страховитите Сили за бърза поддръжка паравоенни. Въоръженият спор ще означи една година идващия месец, той избухна на 15 април 2023 година

Според данни на Организация на обединените нации Судан в този момент е страната с най-вече бежанци

и вътрешно разселени хора в света (около 8 милиона).

Конфликтът сред силите на двамата генерали, които напреднаха дружно в преврата през 2021 година, преди да извърнат оръжията си един против различен, има опустошителни последствия за страната и заплашва стабилността на целия район.

Очаква се през днешния ден Съветът за сигурност на Организация на обединените нации да гласоподава проекторезолюция, която също приканва за оповестяване на преустановяване на огъня.

Представител на режима на военачалник Бурхан в Организация на обединените нации увери в четвъртък, че е подготвен да се съгласи на преустановяване на огъня.

Всички съглашения за преустановяване на огъня сред страните досега обаче се сринаха за часове.

Световната продоволствена стратегия на Организация на обединените нации предизвести тази седмица, че войната в Судан може да провокира „ най-голямата гладна рецесия в света “.

 

Източник: AFP, DPA / Превод:SafeNews

Oще вести четете в категория Свят
За още настоящи вести: Последвайте ни в Google News

Източник: safenews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР