Генералният секретар на ООН Антонио Гутериш обяви, че ще проведе

...
Генералният секретар на ООН Антонио Гутериш обяви, че ще проведе
Коментари Харесай

„Решен да направи всичко възможно“ – Гутериш ще се срещне с Лавров, Ердоган, Зеленски

Генералният секретар на Организация на обединените нации Антонио Гутериш разгласи, че ще организира срещи с турския президент Реджеп Тайип Ердоган, украинския Владимир Зеленски и съветския външен министър Сергей Лавров в опит да съживи Черноморската самодейност за зърно, говорейки на конференция в Ню Йорк в сряда.

„ Следващата седмица ще приема президента Зеленски, ще приема президента Ердоган, ще приема министър Лавров и явно този въпрос ще бъде на масата на нашите полемики “, сподели Гутериш.

Шефът на Организация на обединените нации повтори желанието си Москва да се върне към договорката и да разреши на украинските кораби за зърно и съветските торове да престояват свободно на черноморските пристанища. „ Оставам решен да направя всичко допустимо, с цел да възстановя Черноморската самодейност, износа на украински храни и също по този начин да продължа работата си по отношение на улеснението в границите на режима на наказания на съветските храни и артикули от торове “, продължи Гутериш. Черноморската договорка за зърно, подписана в Истанбул през юли 2022 година сред представители на Русия, Турция, Украйна и Организация на обединените нации, изтече на 17 юли. Докато съглашението позволяваше експорт на украинско зърно и съветски храни и торове, Москва неведнъж настояваше последната част от договорката не беше изпълнена.

Руското министерство на външните работи съобщи, че „ явният бойкот “ на споразуменията от Истанбул „ проваля задачата за продължение на Черноморската самодейност, която не дава отговор на филантропичната си аргументация “, до момента в който представителят на Кремъл Дмитрий Песков сподели, че може да се върне „ като незабавно откакто съветската част бъде изпълнена “. Въпреки това президентът на Украйна Володимир Зеленски даде обещание да продължи Черноморската самодейност за зърно с Организация на обединените нации и Турция
Източник: eurocom.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР